ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πιέσεις από τα lockdown εξακολουθούν να δέχονται οι τιμές πετρελαίου

energypress.gr

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς το ασθενέστερο δολάριο αντιστάθμισε τις νέες ανησυχίες σχετικά με το πλήγμα της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων από τα νέα lockdown που επέφερε η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.

Οι αγορές πετρελαίου βρισκόταν σε σύγχυση τον τελευταίο καιρό: οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις στις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) και οι νέοι φόβοι για επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα λόγω των νέων κρουσμάτων κορονοϊού έχουν συμβάλει στη διατήρηση ενός πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου, ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.

Η Κίνα ανέφερε αύξηση των νέων περιπτώσεων COVID-19 τη Δευτέρα, μειώνοντας τις προοπτικές ζήτησης στον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, τον κύριο πυλώνα της δύναμης για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου.

«Ωστόσο, οι διακοπές παραγωγής από τη Λιβύη και το Καζακστάν, μαζί με τις περικοπές του ΟΠΕΚ + και ένα ασθενέστερο δολάριο υποστήριξαν το κλίμα στην αγορά».

Οι τιμές της περασμένης Παρασκευής δέχτηκαν περαιτέρω πίεση μετά από στοιχεία από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά,  κατά 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 15 Ιανουαρίου.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (13.10 ώρα Ελλάδος), το αργό κινείται στα 52,79 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,99% και το μπρεντ στα 55,91 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 0,9%.

(insider.gr)