ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πως επηρεάζουν ΕΛΠΕ και Motor Oil οι θετικές προσδοκίες για τον κλάδο διύλισης το 2021

Το τελευταίο διάστημα, η κίνηση της τιμής του αργού πετρελαίου ( WTI Crude), με τη διάσπαση των 51 δολαρίων το βαρέλι, έχει ωθήσει υψηλότερα τις μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών. Οι βασικοί παραγωγοί έχουν μειώσει την προσφορά και σε συνδυασμό με το αδύναμο δολάριο, οι δε εκτιμήσεις των αναλυτών  στρέφονται  σε μεσοπρόθεσμο χρονοπλαίσιο, προς τα 65$ το βαρέλι. Πως επηρεάζονται τα δύο ελληνικά διυλιστήρια ΕΛΠΕ και Motor Oil και ποια είναι η θεμελιώδης και τεχνική εικόνα τους.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ η ζήτηση φέτος θα αυξηθεί κατά 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έχοντας μειώσει ελαφρά τις προβλέψεις του σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά ο οργανισμός αναμένει μετά το πρώτο τρίμηνο επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς ο εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνεται και τα ποσοστά μόλυνσης υποχωρούν σε ορισμένες χώρες.

Στην ελληνική αγορά οι δυο μεγάλες εταιρείες του κλάδου διύλισης, η Μotor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια είδαν τα αποτελέσματά τους να πιέζονται κατά τη διάρκεια του 2020, με σημαντική υστέρηση εσόδων και βέβαια σε συνδυασμό με το μειωμένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκπεφρασμένες σε δολάρια Η.Π.Α.) κατά 40% περίπου σε σχέση με τις τιμές της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Οι δραστηριότητες των εταιρειών διύλισης και εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, καθώς και η κερδοφορία τους, είναι συνάρτηση σειράς εξωγενών παραμέτρων και κυρίως των τιμών του αργού, των περιθωρίων διύλισης, της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου Η.Π.Α και της εξέλιξης των επιτοκίων.

Παρ όλα αυτά, οι δυο εγχώριοι όμιλοι εξασφάλισαν την απρόσκοπτη λειτουργία των διυλιστηρίων τους , αυξάνοντας τις εξαγωγές και διατηρώντας την παραγωγή σε υψηλά επίπεδα. 

MOTOR OIL 

Η Μotor Oil στο εννεάμηνο, είχε συνολικά δάνεια 1,4 δισ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 641 εκατ. ευρώ και επομένως ο καθαρός δανεισμός της ανερχόταν στα 945 εκατ. ευρώ, με τη σχέση καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια στο 0,93x.

Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 106 εκατ. ευρώ, έναντι 206 εκατ.ευρώ του 2019, με τις ταμειακές ροές να «γυρίζουν» σε αρνητικές στα 273 εκατ. ευρώ, έναντι των θετικών ροών 282 εκατ. το 2019.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μέση τιμή στόχος είναι στα 17 ευρώ, με δείκτες αποτίμησης στις 9,17 φορές σε όρους P/E, ενώ ο ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος για τις ομοειδείς εταιρείες στις 25,88 φορές. Με τρέχουσα τιμή στα 11,28 ευρώ, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώνεται σήμερα στα 1,25 δισ. ευρώ. Για την χρήση του 2019 ο Όμιλος διένειμε μέρισμα συνολικού ύψους 127,4 εκατομμύρια ευρώ ( 1,15 ευρώ/ μετοχή).

Στο διαγραμματικό επίπεδο, ο τίτλος της ΜΟΗ  μετά την μεγάλη ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020 στα 7,60 ευρώ  στα 13,47 του Ιανουαρίου του 2021, βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, έχοντας διασπάσει καθοδικά τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων. Απαιτείται άμεση αντίδραση από τα επίπεδα αυτά, προκειμένου ο τίτλος να επανέλθει προς τα τοπικά υψηλά, διαφορετικά η καθοδική πορεία θα συνεχιστεί προς την στήριξη των 10,54 ευρώ. Στο θετικό σενάριο, υπέρβαση των 13,47 ευρώ θα προσδώσει ορμή στη μετοχή προς τα υψηλά  μετά την πανδημία επίπεδα των 15,94 ευρώ.

ΕΛΠΕ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, παρά το δυσμενές περιβάλλον  εμφάνισαν συγκρίσιμα κέρδη ΕΒITDA στο  εννεάμηνο  256 εκατ. ευρώ, με 3,7 εκατ. τόνους πωλήσεις ( -9%)  και αύξηση εξαγωγών κατά 10%.

Το χρηματοοικονομικό κόστος είναι μειωμένο κατά 14% στο εννεάμηνο, στα 78 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

Ο καθαρός δανεισμός  ανήλθε στα 1,5 δισ. ευρώ , με ταμειακά διαθέσιμα στα 828 εκατ. ευρώ και συνολικά δάνεια στα 2,9 δισ ευρώ.

Η σχέση καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια ανήλθε σε 0,83x. Αρνητικές οι ταμειακές ροές στα 292 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές στο εξάμηνο ανήλθαν στα 372 εκατ. ευρώ, από καθαρά κέρδη 167 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2019 διένειμαν 152,8 εκατ. ευρώ ως μέρισμα ( 0,50 ευρώ μέρισμα και προμέρισμα) ίσο με το 31,4% των ταμειακών ροών του 2019.

Στο διαγραμματικό επίπεδο, η μετοχή των ΕΛΠΕ βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, μετά την αδυναμία υπέρβασης των 6,04 ευρώ, έχοντας εγκαταλείψει χωρίς όμως να απομακρυνθεί τον απλό κινητό μέσο των 50 εβδομάδων. Επόμενη ισχυρή στήριξη τα 5,10 ευρώ. Στο θετικό σενάριο, μια απλή τεχνική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει μέχρι τα 5,67 ευρώ, ενώ υπέρβασή τους, έχει ως στόχο τα 6,04 και κατόπιν τα μετά την πανδημία υψηλά των 6,60 ευρώ.

(liberal.gr)Μ. Μιχαηλίδης