ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πως οι έμποροι της βρετανικής Vega κέρδισαν 500 εκατ. δολάρια την ημέρα που το WTI έφτασε στα -37 δολάρια

05 08 2020 | 08:42 energypress.gr

Στις 20 Απριλίου, η τιμή του αργού στις ΗΠΑ υποχώρησε 40 δολάρια για να φτάσει για πρώτη φορά στα χρονικά στην αρνητική τιμή των -37 δολαρίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι αρχές, οι εταιρείες και οι επενδυτές έψαχναν τους λόγους για την κίνηση αυτή, μια ομάδα βετεράνων εμπόρων στο Λονδίνο υπό τη σκέπη της Vega Capital London, κατάφερε να αποκομίσει 500 εκατ. δολάρια εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έμποροι αυτοί προχώρησαν σε περίπου δέκα συντονισμένες επιθετικές πωλήσεις πριν το ρολόι δείξει ώρα 14:30 Νέας Υόρκης, όταν και θα γινόταν η διευθέτηση των μηνιαίων συμβολαίων.

Είναι μια τακτική που χρησιμοποιούσαν συχνά αλλά εκείνη την ημέρα συνέπεσε με μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, καθώς η ζήτηση για καύσιμα είχε εξαλειφθεί λόγω της πανδημίας και οι αποθήκες στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, όπου γίνεται η φυσική παράδοση του συμβολαίου WTI, είχαν σχεδόν γεμίσει.

Όταν η τιμή του υποχώρησε τόσο χαμηλά, χιλιάδες επενδυτές λιανικής από την Κίνα και την Αμερική έχασαν πολλά χρήματα, ενώ οι αρχές διερευνούν αν η Vega προχώρησε σε παράτυπες ενέργειες με τις δικές της κινήσεις. “Η ιδέα ότι οι ανωμαλίες εκείνη την ημέρα ήταν μονάχα το αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης είναι φανταστική στην καλύτερη περίπτωση”, δήλωσε σχετικά ο Τζο Σισέφσκι, σύμβουλος του Better Markets που συνηγορεί για πιο αυστηρή ρύθμιση της αγοράς. “Οι παραγωγοί αργού, οι μεσάζοντες και άλλοι παίκτες της αγοράς οδηγήθηκαν σε σοβαρό πρόβλημα. Οι ρυθμιστές πρέπει να εξετάσουν αντικειμενικά και διεξοδικά τι συνέβη”, πρόσθεσε.

Για να καταλάβει κανείς πως η Vega έβγαλε τόσα χρήματα εκείνη την ημέρα, πρέπει να αναλογιστεί τις ιδιοσυγκρασίες της αγοράς πετρελαίου. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης WTI επιτρέπει στους αγοραστές και πωλητές να συμφωνήσουν σε μια τιμή για 1.000 βαρέλια αργού με παράδοση σε μια μελλοντική ημερομηνία. Τα νέα συμβόλαια εκδίδονται κάθε μήνα και εκπληρώνονται στις 14:30 στις 20 του μήνα ή εκεί κοντά.

Το Nymex επίσης προσφέρει ένα άλλο εργαλείο που ονομάζεται Trading at Settlement (TAS) όπου οι δύο πλευρές συμφωνούν να συναλλαγούν σε όποια θα είναι η τιμή εκπλήρωσης. Η τιμή αυτή βασίζεται στο μέσο όρο των συναλλαγών που θα διεξαχθούν δύο λεπτά πριν τις 14:30. Αν και φαίνεται περίεργο γιατί κανείς να συμφωνήσει να αγοράσει κάτι δίχως να ξέρει την τιμή, η αγορά TAS είναι δημοφιλής στα επενδυτικά ταμεία και ήταν και δημοφιλής και για τη Vega.

Μια ιδιαιτερότητα της αγοράς πετρελαίου είναι ότι για να αποκτήσουν μια μακροπρόθεσμη θέση, οι επενδυτές πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν μηνιαία συμβόλαια, να τα πωλούν πριν τη λήξη τους και να αγοράζουν τα νέα, με τη διαδικασία αυτή να ονομάζεται rolling. Σημαντικό μέρος των συμμετεχόντων στην αγορά είναι κερδοσκόποι που δεν έχουν σκοπό να αποκτήσουν όντως πετρέλαιο, άρα πριν την εκπνοή κάθε συμβολαίου κλείνουν τις θέσεις τους και προκαλούν ένα κύμα αγοράς και πώλησης.

Καθ’ οδόν για την εκπνοή του συμβολαίου στις 20 Απριλίου, υπήρχαν φήμες ότι θα υπήρχε μεγάλη καθοδική πίεση στο συμβόλαια του Μαΐου. Η πρόσφατη πτώση των τιμών είχε προσελκύσει επενδυτές που έψαχναν ευκαιρίες, όπως τον βραχίονα Treasure της Bank of China. Για να διαχειριστεί τη θέση της μετά την αναταραχή, η Bank of China και οι θυγατρικές της έπρεπε να πουλήσουν μεγάλους αριθμούς του συμβολαίου Μαΐου και να αγοράσουν του Ιουνίου. Δύο εβδομάδες πριν την εκπνοή, το CME που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στην αγορά, εξέδωσε μια σπάνια ανακοίνωσε ότι οι αρνητικές τιμές μπορεί να γίνονταν πράξη.

Στις 20 Απριλίου, καθώς η Bank of China και οι άλλοι πωλούσαν συμβόλαια Μαΐου, οι έμποροι της Vega τα αγόραζαν στην αγορά TAS, συμφωνώντας να αγοράσουν πετρέλαιο σε όποια θα ήταν η τιμή εκπλήρωσης. Έπειτα, καθώς πλησίαζε η εκπνοή, πωλούσαν επιθετικά συμβόλαια WTI και άλλα σχετικά προϊόντα, συνεισφέροντας στην καθοδική πίεση για την τιμή. Η Vega θα κέρδιζε αν κατόρθωνε να αγοράσει μέσω της αγοράς TAS πιο φθηνά.

Οι πωλήσεις της Vega συνέπεσαν με μια έξοδο αγοραστών και το συμβόλαιο Μαΐου κατέρρευσε από 10 δολάρια στις 12 το μεσημέρι στα -37 την ώρα την εκπνοής. Η βουτιά σε αρνητικό πρόσημο σήμαινε ότι η Vega θα πληρωνόταν για πολλά από τα συμβόλαια που πωλούσε και θα είχε τεράστια κέρδη για αυτά που αγόραζε στην τιμή εκπλήρωσης των -37 δολαρίων μέσω του TAS.

Η αγορά TAS και η πώληση συμβολαίων πριν και κατά τη διάρκεια της εκπλήρωσης είναι μια γνωστή στρατηγική, αλλά εμπεριέχει αρκετό κίνδυνο. Η πώληση συμβολαίων μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές αν εμφανιστεί ένας μεγαλύτερος παίκτης και αρχίσει να αγοράζει. Υπάρχουν επίσης κανόνες που απαγορεύουν το εμπόριο με σκοπό την επίδραση στην εκπλήρωση. Όμως το να αποδειχτεί η χειραγώγηση είναι δύσκολο.

Μοιάζει απίθανο να είχαν προβλέψει οι έμποροι της Vega πόσο θα έπεφτε η τιμή του αργού στις 20 Απριλίου. Η πώλησή της εκείνη τη μέρα συνέπεσε με ένα σωρό άλλους παράγοντες που τρόμαξαν τους πιθανούς αγοραστές και επηρέασαν την αγορά. Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι της Vega έβγαλαν περισσότερα χρήματα από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν και βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί δεν ήταν ενεργοί κατά τις ημέρες εκπλήρωσης του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου.