ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΣΒΙΒΕ για αποχώρηση Ελίν Verd: Υποστηρίζουμε τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό στην παραγωγή βιοκαυσίμων

energypress.gr

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιοκαυσίμων και Βιομάζας Ελλάδος (ΣΒΙΒΕ) αναφέρει τα εξής:

 O «Σ.ΒΙ.Β.Ε.», ο μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος του κλάδου των ανανεώσιμων καυσίμων στην Ελλάδα, έλαβε απροειδοποίητα πριν 3 ημέρες την επιστολή παραίτησης της εταιρείας μέλους της «Ελίν Verd». Μάλιστα με μεγάλη μας έκπληξη η επιστολή παραίτησης κοινοποιήθηκε ενώ ο Σύνδεσμος είναι σε διαδικασία διαβούλευσης για τη σύνταξη προτάσεων προς την Κυβέρνηση με σκοπό τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει την αγορά βιοκαυσίμων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η επίτευξη των περιβαλλοντικών και στρατηγικών στόχων της χώρας με φόντο το 2030.

Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε ο ισχυρισμός της «Ελίν Verd» ότι ο «Σ.ΒΙ.Β.Ε.» υποστηρίζει αποκλειστικά τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, ενώ ειδική μνεία γίνεται στις επενδύσεις που έχει κάνει η εν λόγω εταιρεία εν μέσω κρίσης για τη παραγωγή βιοκαυσίμων από απόβλητα. Ως προς το πρώτο σκέλος δε θα τοποθετηθούμε, καθώς μόνο αξιέπαινο είναι οι Ελληνικές επιχειρήσεις να συνεχίζουν να επενδύουν στη χώρα τους, αλλά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως δεν είναι οι μόνοι.

Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος και την παραγωγή βιοκαυσίμων από απόβλητα, ο «Σ.ΒΙ.Β.Ε.», πρέπει να τονίσει ότι ήταν και είναι σταθερά υπέρμαχος αυτής. Παράλληλα όμως πρέπει να αναδείξουμε, ώστε να μη δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις, ότι τα ζωικά λίπη (κατηγορίας 3), με τα οποία η «Ελίν Verd» παράγει ένα μεγάλο κομμάτι των βιοκαυσίμων της, ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων και όχι των αποβλήτων όπως τα παρουσιάζει. Σύμφωνα με την Ε.Ε. απόβλητα θεωρούνται μόνο τα ζωικά λίπη κατηγορίας 1 και 2.

Επίσης, σε όλη την Ευρώπη ο τομέας της παραγωγής βιοκαυσίμων από τηγανέλαια, παρουσιάζει τεράστια προβλήματα διαφάνειας, καθώς υπάρχουν πολλές «τρύπες» στη νομοθεσία, τις οποίες, επιτήδειοι εκμεταλλεύονται ώστε να παρουσιάζουν και να πιστοποιούν ως αειφόρες ποσότητες τηγανελαίων που δεν πληρούν τις απαραίτητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση προδιαγραφές. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο υπάρχει μία τεράστια έρευνα των αρχών σε Αγγλία και Ολλανδία σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα για ψευδείς πιστοποιήσεις αειφόρου βιοντίζελ. Η απάτη υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια φαινόμενα που έχουμε εντοπίσει στον τομέα της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα στην Ελλάδα, μάς οδήγησαν στο να λάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να προτείνουμε ένα αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας για αυτό το κομμάτι της παραγωγής βιοντίζελ που παρουσιάζει τεράστιες στρεβλώσεις. Στην Ελλάδα αυτή η στρέβλωση είναι εξίσου πολύ μεγάλη. Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος της στρέβλωσης αξίζει να αναφέρουμε ότι στη χώρα μας με πληθυσμό 11.000.000 δηλώνονται περίπου 32.000 τόνοι συλλογής τηγανελαίου, όταν στη Γαλλία των 67.000.000 κατοίκων δηλώνονται 44.000 τόνοι.  Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν ακόμη λόγο που η παραίτηση της «Ελίν Verd» δημιούργησε μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης πρότασης που θα έθετε όρους διαφάνειας στη παραγωγή βιοκαυσίμων από απόβλητα.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ενεργειακές καλλιέργειες στη χώρα μας αγγίζουν το 1.000.000 στρέμματα και αποτελούν ένα σταθερό και ίσως ένα από τα λίγα εναπομείναντα εισοδήματα για τους Έλληνες παραγωγούς τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια. Ο κλάδος απασχολεί 25.000 αγροτικές οικογένειες σε ακριτικές περιοχές, οι οποίες μετά βίας αντιπροσωπεύουν το 7% του ΑΕΠ της χώρας μας. Από την άλλη μην ξεχνάμε πως το βιοντίζελ από τηγανέλαια κλπ απολαμβάνει την ίδια τιμή με το βιοντίζελ των ενεργειακών καλλιεργειών, ενώ αυτό κοστολογικά είναι πολύ υψηλότερο.  

Ολοκληρώνοντας, ο «Σ.ΒΙ.Β.Ε.» τονίζει ότι η χώρα μας έχει θεσπίσει ένα προνομιακό πλαίσιο παραγωγής βιοντίζελ από απόβλητα, το οποίο ο Σύνδεσμος σθεναρά υποστηρίζει. Από την άλλη δεν είναι δυνατό ο Σύνδεσμός να κωφεύει και να στρέφει το βλέμμα του αλλού όταν το συγκεκριμένο πλαίσιο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στρεβλώσεων στο βωμό της αειφορίας. Η πάγια θέση του Συνδέσμου καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πλαισίου παραγωγής βιοκαυσίμων, το οποίο θα ενισχύει την αγροτική παραγωγή, την εκμετάλλευση των αποβλήτων και τη δημιουργία κινήτρων για την παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων (advanced biofuels), ώστε να μπορέσει η χώρα μας να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους στο τομέα των μεταφορών με ορίζοντα το 2030. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν με συνθήκες διαφάνειας και να θέτουν όρους υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

 Αντιλαμβανόμαστε ότι η θέση της «Ελίν Verd» απέχει από τα παραπάνω κι έτσι με λύπη μας αναγκαζόμαστε να την αποχαιρετήσουμε από τους κόλπους του Συνδέσμου μας, καθώς οι παραπάνω θέσεις και αξίες του «Σ.ΒΙ.Β.Ε.» παραμένουν αδιαπραγμάτευτες