ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Σε πτωτική τροχιά παραμένει το πετρέλαιο – Προβληματισμένη η αγορά για το μέλλον του κλάδου

energypress.gr

Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου και την Πέμπτη, οι οποίες πιέζονται μεταξύ άλλων από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. 

Τα στοιχεία για τη βιομηχανία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) έδειξαν την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα ο ΕΙΑ μείωσε τις προοπτικές ζήτησης (κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα σε 8,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα).

Όσον αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, οι οποίες έχουν υποστηρίξει το πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες, η Bank ANZ ανέφερε ότι είναι πιθανό να σταματήσει καθώς τα ανεξάρτητα διυλιστήρια φτάνουν τις μέγιστες ποσοστώσεις τους.

Ως ένα ακόμη αρνητικό σημάδι λαμβάνει η αγορά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι έμποροι εμπορευμάτων δεσμεύουν αποθηκευτικούς χώρους σε δεξαμενόπλοια για αποθήκευση αργού πετρελαίου και ντίζελ.

Τα στοιχεία για τα αυξανόμενα αποθέματα έρχονται πριν από τη συνάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου του ΟΠΕΚ +.

«Παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, πιστεύουμε ότι η ηγεσία του ΟΠΕΚ + θα συνεχίσει να κατευθύνει τις προσπάθειές της προς εξασφάλιση καλύτερης συμμόρφωσης αντί να πιέζει για βαθύτερες περικοπές σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

Οι χαμηλές τιμές ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας στις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. 

Στη Σαουδική Αραβία, τα έσοδα από το πετρέλαιο σημειώνουν πτώση  από τον Μάρτιο, καθώς οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα με τη συντριβή της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας.

Τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι η πτώση των τιμών και η μείωση της παραγωγής θα πλήξουν τους εξαγωγείς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), με το συνδυασμένο εισόδημα από πετρέλαιο για τις χώρες αυτές να αναμένεται να μειωθεί κατά 270 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος σε σύγκριση με το 2019.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (14.33 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει πτώση κατά 1,37% στα 37,53 δολάρια και το μπρεντ κατά 1,05% στα 40,36 δολάρια.

(insider.gr)