ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε τι ελπίζει η αγορά καυσίμων για μικρότερες απώλειες από το lockdown – Ο ρόλος των σχολείων, των αεροπορικών εταιρειών και της θέρμανσης

09 11 2020 | 07:39 energypress.gr

Στα μικρά παράθυρα του δεύτερου lockdown σε σχέση με το πρώτο της περασμένης Άνοιξης, που επιτρέπουν έστω και οριακά τις μετακινήσεις, ελπίζει η αγορά των υγρών καυσίμων προκειμένου να μετριάσει τις απώλειες των πωλήσεών της.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της εμπορίας πετρελαιοειδών αν τα μέτρα παραμείνουν ως έχουν και για το διάστημα των τριών εβδομάδων τότε οι πωλήσεις δεν θα έρθουν αντιμέτωπες με τη μεγάλη πτώση του 45% της περιόδου της πρώτης καραντίνας. Έμπειροι παράγοντες εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο η ζήτηση να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% αλλά όχι να αγγίξει το προηγούμενο μέγεθος της υποχώρησης.  

Που βασίζονται οι εκτιμήσεις τους;

Πρώτον στο γεγονός ότι τα δημοτικά σχολεία θα είναι ανοικτά. Και άρα οι οδικές μετακινήσεις για αυτό το λόγο θα συνεχιστούν.

Δεύτερον στο ό,τι οι αεροπορικές μεταφορές δεν έχουν καθολική απαγόρευση. Συνεπώς η ζήτηση του κλάδου δεν θα παγώσει.

Τρίτον στην παραμονή στα σπίτια των καταναλωτών και την ανάγκη για θέρμανση τους. Μπορεί, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, χιλιάδες νοικοκυριά να αποθεματοποίησαν από την περασμένη Άνοιξη ποσότητες πετρελαίου, ωστόσο η συνεχής διαμονή τους στις κατοικίες θα προκαλέσει κατανάλωση του καυσίμου και ανάγκη για αναπλήρωση των απαραίτητων ποσοτήτων.

Η αγορά πάντως μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει τόσο τη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης, η οποία θα εξαρτηθεί από τη διασπορά του κορωνοϊού και την τήρηση των μέτρων προστασίας, όσο και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Το δεύτερο lockdown έχει βρει χιλιάδες νοικοκυριά με μειωμένα τα εισοδήματα κι οπότε μέσα στην περίοδο της καραντίνας οι δαπάνες τους θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες.