ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε υψηλά πολλών ετών οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων διεθνώς

Χάρης Αποσπόρης 16 06 2021 | 08:41energypress.gr

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων διεθνώς σε μια περίοδο κατά την οποία ανακάμπτει η ζήτηση ως αποτέλεσμα του ανοίγματος της αγοράς και των εμβολιασμών.

Το συμβόλαιο WTI στο πετρέλαιο ξεπέρασε πλέον τα 72 δολάρια ενώ το Brent τα 74 δολάρια, με αρκετούς ειδικούς να κάνουν λόγο ακόμα και για άνοδο προς τα 100 δολάρια στο εξής ως αποτέλεσμα της σημαντικής πτώσης των παραγωγικών επενδύσεων του κλάδου.

Στο φυσικό αέριο η τιμή στο ευρωπαϊκό συμβόλαιο TTF βρίσκεται κοντά στα 10 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο εποχιακό επίπεδο από το 2008. Στις ΗΠΑ, το κύμα καύσωνα στις δυτικές πολιτείες οδήγησε σε νέες λύσεις ανάγκης και συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης στο Τέξας και την Καλιφόρνια. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις του Platts δείχνουν ότι η παραγωγή αερίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση του Φεβρουαρίου, όταν το ψύχος είχε διακόψει τη λειτουργία σε αρκετές γεωτρήσεις και αγωγούς.

Στην περίπτωση του LNG, το συμβόλαιο JKM που αφορά τις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας βρίσκεται στα υψηλότερα εποχιακά επίπεδα από το 2014 με 12 δολάρια.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο του Newcastle στον άνθρακα εμπορεύεται έναντι 120 δολαρίων ανά τόνο, δηλαδή σε υψηλό δεκαετίας.

Τέλος, η τιμή του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη σκαρφάλωσε στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με χώρες όπως η Ισπανία να βιώνουν τιμές κοντά στα 94 ευρώ.