ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Σε υψηλό 13 μηνών το πετρέλαιο

capital.gr

Ειδικότερα, το αμερικανικό WTI σημείωσε άνοδο 1,1% στα 60,12 δολ. το βαρέλι, ξεπερνώντας το επίπεδο των 60 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020. Την ίδια στιγμή, το Brent στο Λονδίνο κέρδισε  76 cents στα 63,19 δολ. το βαρέλι. 

Η παραγωγή από την περιοχή Permian Basin υποχώρησε έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς η θερμοκρασία κατρακύλησε κάτω από το μηδέν στο Τέξας – την καρδιά της σχιστολιθικής παραγωγής των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, το ψυχρό μέτωπο έχει εκτοξεύσει την ζήτηση για όλα τα είδη καυσίμων, από προπάνιο μέχρι πετρέλαιο θέρμανσης. 

Το κρύο είναι τόσο ακραίο στο Τέξας που η πολιτεία γνωρίζει μεγάλες διακοπές ρεύματος καθώς οι διαχειριστές του δικτύου αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στην εκτόξευση της ζήτησης. Άλλες 13 πολιτείες επίσης γνώρισαν διακοπές. 

Το αμερικανικό αργό έχει σκαρφαλώσει περίπου 15% από την αρχή του Φεβρουαρίου μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας – του ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ – ότι θα δρομολογήσει μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή της στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΠΕΚ να απομακρύνει ένα μέρος της πλεονάζουσας προσφοράς από την παγκόσμια αγορά.