ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων έκλεισε το πετρέλαιο

capital.gr

Διευρυμένες απώλειες σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, κλείνοντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων, εν μέσω ανησυχιών ότι τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα ετοιμάζουν το έδαφος για γενική μείωση της ζήτησης για ενεργειακούς πόρους το προσεχές διάστημα.

“Η αγορά του πετρελαίου δεν μπορεί να αποτινάξει τον φόβο της για μείωση της ζήτησης, μολονότι η παραγωγή στις ΗΠΑ συνεχίζει να μειώνεται”, ανέφερε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Price Futures Group. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη μια μη αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού της χώρας κατά 2 εκατ. βαρέλια, για τρίτη συναπτή εβδομάδα.

“Οι υποβόσκουσες ανησυχίες για τη ζήτηση κάνουν την αγορά να ανησυχεί εμφανώς λιγότερο για την τάση μείωσης της παραγωγής”, ανέφερε ο Flynn, στην ημερήσια έκθεσή του.

Τα νέα μέτρα που λαμβάνονται στην Ισπανία αναμένεται να περιορίσουν τη δραστηριότητα δημόσιων υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου στο 50%, ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται για υιοθέτηση σκληρότερων περιορισμών.

Πρόσφατη έρευνα του Reutersμ εξάλλου, έδειξε ότι οι χώρες του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών έχουν αυξήσει την παραγωγή τους τον Σεπτέμβριο κατά 160.000 βαρέλια σε σχέση με τον Αύγουστο.

“Καθώς οι περικοπές στην παραγωγή του OPEC+ μπαίνουν στον 6ο μήνα τους, οι παραγωγοί διψούν για αύξηση της παραγωγής τους”, ανέφερε ο Manish Raj, CFO στην Velandera Energy.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα θέτει το ερώτημα “για πόσον καιρό οι χώρες – παραγωγοί θα περιορίζουν την παραγωγή τους – και κάθε σημάδι μη συμμόρφωσης με τις περικοπές είναι αρνητικό για τις διεθνείς αγορές του αργού”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασε 1,37 δολάρια ή 3,2%, κλείνοντας στα 40,93 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου έχασε 1,50 δολάριο ή 3,7%, κλείνοντας στα 38,72 το βαρέλι.

Οι τιμές τόσο για το WTI όσο και για το Brent είναι οι χαμηλότερες από τις 15 Σεπτεμβρίου.