ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Σε bear market το αργό

energypress.gr

Ισχυρές απώλειες γνώρισαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το αμερικανικό αργό να μπαίνει σε bear market και να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019 εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα θα πλήξει την οικονομία της χώρας και κατά συνέπεια την πορεία της ζήτησης.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε 1,45 δολ. ή 2,8% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 50,11 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά της ημέρας το συμβόλαιο διολίσθησε έως τα 49,91 δολ.

Οι τιμές έχουν πλέον χάσει πάνω από 20% από το πρόσφατο υψηλό των 63,27 δολ. το βαρέλι στις 6 Ιανουαρίου του 2020, κάτι που συνιστά τον ορισμό της bear market.

Το  Brent Απριλίου, στο μεταξύ, έχασε 2,17 δολ. ή 3,8% και έκλεισε στα 54,45 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το συμβόλαιο επίσης μπήκε σε bear market καθώς πλέον χάνει 21% από το πρόσφατο υψηλό στα 69,02 δολ. στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η επιδημία του νέου κοροναϊού οδήγησε τις κινεζικές αρχές να βάλουν σε καραντίνα πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ενώ έχει ήδη προκαλέσει μαζικές ακυρώσεις πτήσεων, μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση στα καύσιμα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα έχει ήδη υποχωρήσει κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή το 20% περίπου της συνολικής κινεζικής κατανάλωσης.

Πρόκειται για τεράστια υποχώρηση της ζήτησης δεδομένης της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της συνολικής ζήτησης κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020.