ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Συνάντηση Ο.Β.Ε με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή και στελέχη αρμοδίων υπηρεσιών του

Συνάδελφοι σας ενημερώνουμε ότι στις 27/10/20 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κο Γιώργο Πιτσιλή, με ατζέντα συζήτησης τα θέματα που μας απασχολούν από καιρό, αλλά και τα τρέχοντα που αφορούν την ανάγκη να ενοποιηθούν οι πολλαπλές και αλλήλοκαλυπτόμενες κοστοβόρες ηλεκτρονικές εφαρμογές που μας έχουν επιβάλει για την έκδοση και διαβίβαση των εκδιδόμενων παραστατικών και αρχείων, ενόψει μάλιστα και της έναρξης λειτουργίας της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για τα ηλεκτρονικά βιβλία my-data.

Με την ευκαιρία μάλιστα της έναρξης περιόδου διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με τα παραπάνω, μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης το γνωστό αίτημα,  αλλά και ανάγκη να καταργηθεί η λειτουργία του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», για την αποφυγή διπλής και τριπλής καταχώρισης των ίδιων στοιχείων με τα γνωστά προβλήματα των μεγάλων προστίμων τα οποία μπαίνουν για τυπικές παραβάσεις, αφού από το σύστημα εισροών εκροών εκδίδεται η απόδειξη εσόδου και διαβιβάζονται κάθε βράδυ ανελλιπώς όλα τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος και οι αποφάσεις.

Συνεπώς οι όποιες επόμενες καταχωρίσεις για αντικατάσταση των αποδείξεων συνιστούν μόνο τυπική παράβαση που σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ούτε για ένα ευρώ φοροδιαφυγή.  

Στη συνάντηση η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες,  από την πλευρά της ΑΑΔΕ εκτός από τον Διοικητή κο Γιώργο Πιτσιλή (σημ. ο οποίος παρέμεινε όλο το χρονικό διάστημα) παρέστησαν ο Γεν. Διευθυντής Τελωνείων κ. Κωνσταντίνος  Μουρτίδης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Ελέγχων κος Ιωάννης Κατσίπης, ο Δ/ντής Ανάπτυξης Τελωνιακών Εφαρμογών κος Λάζαρος Καπλάνογλου, ο Σύμβουλος του Διοικητή επι θεμάτων πληροφορικής κος Απόστολος Μπούτος και ο σύμβουλος επι τελωνιακών θεμάτων κος Αντώνης Πυργιώτης.   

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας μας,  ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Κιούσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Καβάλας και μέλος της Ο.Β.Ε. κ. Φώτης Πούλος και ο Φοροτεχνικός μας Σύμβουλος κ. Γιώργος Χριστόπουλος.

Στην αρχή έγινε ανασκόπηση στα εφαρμοζόμενα που γνωρίζετε για τις περιπτώσεις έκδοσης παραστατικών και διακίνησης του πετρελαίου, για να εντοπισθεί στη συνέχεια η συζήτηση στο ζήτημα των αποδείξεων πετρελαίου θέρμανσης επι βυτίου και η προοπτική του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»:

·         Τα στοιχεία που διαβιβάζονται από το σύστημα εισροών εκροών,

·         Ο τρόπος αντικατάστασης των αποδείξεων και έκδοσης τιμολογίων  με ΦΗΜ και περαιτέρω διαβίβαση (σχ. πολ. 1208/2018, πολ. 1195/2018, καθώς και εγκύκλιοι Ε.2154/2019, Ε.2056/2019, Ε.2011/2020),

·         Ο τρόπος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης με το βυτίο (σημ. συγκεντρωτικό δελτίο αποστολής  και έκδοση κατά τη διανομή  μη θεωρημένων αποδείξεων λιανικής πώλησης επί βυτίου, καθώς και έκδοση δελτίου αποστολής για χονδρικές πωλήσεις, που συνέχεια βάσει αυτού  εκδίδεται στο πρατήριο τιμολόγιο με ΦΗΜ κατόπιν έκδοσης πιστωτικού λιανικής),

·         Η διακίνηση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με παράδοση στον πελάτη, απευθείας από την εγκατάσταση και εκτός συστήματος εισροών εκροών (πολ. 1161/2013),

·         Η διακίνηση  από μεταπωλητές και άλλα σχετικά θέματα (Ε.2011/2020)

Σας ενημερώνουμε ότι για την έκδοση των παραστατικών από το βυτίο για το πετρέλαιο θέρμανσης προς το παρόν θα συνεχιστεί και φέτος με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή η έκδοση αθεώρητων αποδείξεων λιανικής χωρίς ΦΗΜ (ως πωλήσεις εκτός έδρας) όπως ακριβώς σας είχαμε ενημερώσει και κατά την περσινή περίοδο διανομής του πετρελαίου (σχετικά έγγραφα ΑΑΔΕ: ΔΕΑΦ Δ 1000472 ΕΞ 2019/03.01.2019 και ΔΕΛ Ζ 1175699 ΕΞ 2019/17-12-2019).

Συνάδελφοι λόγω του ότι μας κατακλύζουν διάφορες εταιρείες για την εγκατάσταση ηλεκτρονικής εφαρμογής στο βυτίο, θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαμε, σας κάνουμε γνωστό ότι δεν θα προβείτε ακόμη σε σχετική αγορά και εγκατάσταση μέχρι να μας δοθούν οι εξηγήσεις από την ΑΑΔΕ για το πως θα αντιμετωπιστεί η διαβίβαση των αποδείξεων λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης στα πλαίσια εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων –my data, ζήτημα για το οποίο δεσμεύτηκε ο Διοικητής ΑΑΔΕ κος Γιώργος Πιτσιλής.

Σε κάθε περίπτωση για τον τρόπο αυτό της διαβίβασης των αποδείξεων λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης ζητήσαμε να εξεταστεί σε συνάρτηση με την κατάργηση της διαβίβασης στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».