ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Συνεδρίαση για τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών του ΟΠΕΚ+

19 10 2020 | 09:03 energypress.gr

Συνεδριάζουν σήμερα, Δευτέρα, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+ για τη συμφωνία περί μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας.

Η συμμόρφωση προς την απόφαση για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς και η κατάσταση στην αγορά ενέργειας, υπό τη σκιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας των χωρών του ΟΠΕΚ+, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.

Η σύνοδος της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+, θα εξετάσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, που αποφασίστηκε τον Απρίλιο για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, η οποία πιέζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τα κράτη, αυτή τη στιγμή, προχωρούν σε μειώσεις συνολικά 7,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, έως τις 31 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό, οι παραγωγοί πετρελαίου σκοπεύουν να περιορίσουν περαιτέρω τις περικοπές στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Καθώς η κατάσταση στην αγορά ενέργειας και οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ασταθείς, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει ξανά τις περικοπές πετρελαίου, αφού η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με ορισμένα περιοριστικά μέτρα να έχουν ήδη εφαρμοστεί παγκοσμίως. Ωστόσο, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ + παραμένουν δεσμευμένοι στη σταδιακή χαλάρωση των περικοπών πετρελαίου.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε πως παρά το δεύτερο κύμα, ο ΟΠΕΚ+ παραμένει προσηλωμένος στη σταδιακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ παραμένει σε συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις.

Συμμόρφωση αλλά και αποτυχία ορισμένων κρατών

Η συμμόρφωση με τα όρια παραγωγής θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, καθώς ορισμένα από τα κράτη με χαμηλή απόδοση εξακολουθούν να χρειάζεται να αντισταθμίσουν τις αδυναμίες που παρουσίασαν τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο ΟΠΕΚ+ βελτίωσε τη συμμόρφωσή του με τις περικοπές πετρελαίου τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 98% τον Αύγουστο και 103% τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η Γκαμπόν και το Κονγκό εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να μειώσουν την παραγωγή στα επίπεδα που απαιτούνται από τη συμφωνία.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ θα συζητήσουν επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου το 2020 και το 2021. Αυτόν τον μήνα, οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για το 2020 παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, καθώς ο οργανισμός αναμένει συρρίκνωση 9,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης το 2021 σε 6,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος και θα αυξηθεί κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια το 2021, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

(Sputnik Greece)