ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το τέχνασμα που θα μπορούσε να απογειώσει τις τιμές του πετρελαίου… για λίγο

14 08 2020 | 07:34 energypress.gr

Τα 45 δολάρια/βαρέλι έχουν αποδειχθεί τεράστια αντίσταση τιμών για τον διεθνή δείκτη αναφοράς, το πετρέλαιο Brent.

Από αρχές Ιουνίου που προσπαθεί να προσεγγίσει την επίμαχη ζώνη, το Brent αδυνατεί να χτίσει τιμές πάνω από τα 45 δολάρια/βαρέλι.

Εντούτοις, κρατάει επαφή με τα επίπεδα αυτά, δημιουργώντας συνθήκες μιας ανοδικής εκτόνωσης σε περίπτωση που καταφέρει να κάνει βάση τα 45,43 δολάρια/βαρέλι, απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει το διάγραμμα για τα πολύ σημαντικά επίπεδα των 46,67 δολαρίων/βαρέλι.

Μέχρι στιγμής πάντως οι κινητοί μέσοι όροι των 21 και 30 ημερών λειτουργούν σαν σημαντική στήριξη.

Όσο το Brent παραμένει πάνω από τη ζώνη 43,77-44,12 δολάρια/βαρέλι, οι long μπορούν να διατηρούν τις ελπίδες τους.

Καθοδική διάσπαση αυτής της ζώνης όμως θα μας οδηγήσει στα επίπεδα των 41,30-42,40 δολαρίων/βαρέλι, τελευταίο προπύργιο στήριξης του ημερήσιου διαγράμματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση θέλει ψυχραιμία προκειμένου να διαπιστωθεί η συμπεριφορά του εμπορεύματος στα 40,66 δολάρια/ βαρέλι. Αν σπάσουν καθοδικά, τότε ανοίγει το εβδομαδιαίο διάγραμμα προς τα κάτω, στην επόμενη στήριξη των 36,88 δολαρίων/βαρέλι.

Να αναφέρουμε πάντως και το καλό τεχνικό σενάριο. Αν καταφέρει το Brent να σπάσει ανοδικά τον 200άρη στα 46,67 δολάρια/βαρέλι, τότε ο επόμενος σταθμός είναι αρκετά μακριά, στα 50,53 δολάρια/βαρέλι.

Σε περίπτωση δε που και η αντίσταση αυτή σπάσει, τότε ο επόμενος στόχος είναι όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα εξαιρετικά γενναιόδωρος, μιας και βρίσκεται σχεδόν 10 δολάρια υψηλότερα.

Βέβαια η στήλη σε αυτό το σενάριο δίνει τις λιγότερες πιθανότητες, εντούτοις τα τεχνικά ορόσημα παραμένουν ως αναφέρθηκαν, δεδομένου ότι υπάρχει όπως θα αναλύσουμε πιο κάτω και ένας «κρυμμένος άσσος» που θα μπορούσε να αλλάξει για λίγο το παιχνίδι.

Ο λόγος της απαισιοδοξίας μας για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του πετρελαίου ανεξαρτήτως των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, είναι ότι θεμελιωδώς η εικόνα για το πετρέλαιο παραμένει αρκετά σκοτεινή για το άμεσο μέλλον.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στη μηνιαία του έκθεση αναθεώρησε προς τα κάτω τις διεθνείς προβλέψεις ζήτησης πετρελαίου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει υψηλός σε παγκόσμια βάση και ο κλάδος των μεταφορών εξακολουθεί να δέχεται σοβαρή πτώση του κύκλου εργασιών του.

Έτσι ο IEA προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 91,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ήτοι με μια πτώση 8,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Ο οργανισμός αναθεώρησε επίσης τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και για το 2021 κατά 240.000 βαρέλια ημερησίως, στα 97,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τη ζήτηση καυσίμων στον κλάδο των αερομεταφορών να αναγνωρίζεται ως η αχίλλειος πτέρνα των τιμών και για την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου βάλλονται και από την πλευρά της προσφοράς, καθώς η Σαουδική Αραβία πήρε την λάθος απόφαση και τερμάτισε την εθελοντική περικοπή παραγωγής.

Έτσι παρά την ασθενή ζήτηση, η προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και έφτασε τα 90 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Επιπλέον και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπερέβησαν τον στόχο του OPEC+ ενώ ταυτόχρονα η παραγωγή των ΗΠΑ άρχισε να ανακάμπτει, με αποτέλεσμα περισσότερα βαρέλια να εισέρχονται σε μια ανόρεχτη και ασθμαίνουσα αγορά.

Το κόλπο των Σαουδαραβών

Βέβαια στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι Σαουδάραβες προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν από μηχανής Θεό προκειμένου να οδηγήσουν σε ανοδική διαφυγή τις τιμές του πετρελαίου, παρά την αύξηση της προσφοράς

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε μείωση του όγκου του αργού που στέλνει στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα αποθέματα στην αγορά που αποτελεί σημείο αναφοράς στον κόσμο του trading.

Βλέπετε, τα εβδομαδιαία στοιχεία αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ αποτελούν αντικείμενο μελέτης για αναλυτές και traders, προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για το εμπορικό ισοζύγιο, μιας και μόνο οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει την τακτική της συχνής επικαιροποίησης.

Προσπαθώντας λοιπόν να επηρεάσει τη ροή αργού προς και από τα αμερικανικά λιμάνια, το Ριάντ προσπαθεί να μειώσει το επίπεδο των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ από τα ύψη στα οποία έφτασαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, στοχεύοντας η μείωση των αποθεμάτων να συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές, συνθήκη απαραίτητη τόσο για τον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας όσο και για τον πολύπαθο σχιστολιθικό κλάδο των ΗΠΑ.

Για να δούμε, πόσο ψηλά θα μπορούσε να παρασύρει τις τιμές του μαύρου χρυσού ο από μηχανής θεός των Αράβων;

(της Μαίρης Βενέτη, Liberal.gr)