ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το LNG Κυρίαρχο Καύσιμο στην Αγορά Φυσικού Αερίου – Πρωταγωνιστής η Mytilineos

energia.gr

Σημαντικές εξελίξεις και ανακατατάξεις απέφερε η κάθετη πτώση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όχι μόνο ως προς το μερίδιο του καυσίμου στο συνολικό μείγμα των εισαγωγών, αλλά και ως προς τα μερίδια που διακρατούν οι εταιρείες που συμμετέχουν στην εγχώρια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο έτος η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατέγραψε άλμα που υπερέβη τις 60 τεραβατώρες, χάρη στην καθοριστική συμβολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, όταν το 2017 ήταν στις 53,7 τεραβατώρες και το 2018 στις 52,4, κάτι που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση 15%.

Στο μέτωπο των εκφορτώσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου, πέρυσι ανήλθαν στις 30,92 τεραβατώρες, με το 2017 να ανέρχονται σε 15,54 τεραβατώρες και το 2018 σε 11,59, με αποτέλεσμα το  LNG να αντιπροσωπεύει για πρώτη φορά στα χρονικά, το 50% της συνολικής κατανάλωσης.

Συνολικά 6 εταιρείες πραγματοποίησαν εισαγωγές LNG στην Ρεβυθούσα, με τον συντριπτικό όγκο να αναλογεί στην Mytilineos που κατέχει πλέον το 50,2% της αγοράς. Η ΔΕΠΑ κατέχει το 26,1% με 8,06 τεραβατώρες, ενώ άνοδο εμφανίζουν η Elpedison, με 12,4% και 3,84 τεραβατώρες, η ΔΕΗ, με 7,6% και 2,35 τεραβατώρες, ο Ήρων, με 2,4% και 0,75 τεραβατώρα και η Motor Oil, με 0,4% και 0,4 τεραβατώρα. 

Ιδίως ο όμιλος Mytilineos διενήργησε, πέρυσι, 10 μεταφορές LNG στην Ρεβυθούσα, με τα περισσότερα φορτία να αποτελούν εισαγωγή από τις ΗΠΑ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια του περασμένου έτους, κατέπλευσαν στον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης και για λογαριασμό της Mytilineos, πολύ μεγάλα φορτία με προέλευση το Κατάρ. Τα LNG ships αυτού του μεγέθους δεν μπορούσαν να δέσουν στο λιμάνι της Ρεβυθθούσας, έως και πριν από λίγα χρόνια. Χαρακτηριστικά και μετά τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στο λιμάνι προσέγγισε φορτίο «Q Flex», από το αραβικό εμιράτο, χωρητικότητας 201 χιλιάδων κυβικών μέτρων.