ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Τρίτη σερί ανοδική συνεδρίαση για το αργό

capital.gr

Ανοδικά έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου για τρίτη σερί συνεδρία, καθώς οι πιθανότητες για περικοπές στην παραγωγή από την ομάδα χωρών του OPEC+ προκάλεσαν μαι συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά την αύξηση κρουσμάτων του κοροναϊού COVID-19 στην Κίνα και τις χαμηλότερες προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Σε αυτό το κλίμα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 55 σεντς ή 1% κλείνοντας στα 56,34 δολ. το βαρέλι. την άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου σημείωσε άνοδο 25 σεντς ή 0,5%, κλείνοντας στα 51,42 δολ. το βαρέλι.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη 254 νέους θανάτους από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τους 15.000, αφού η κυβέρνηση εφάρμοσε μια νέα μεθοδολογία ελέγχου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί από τον ιό ανέρχονται στους 1.362 ενώ ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων αυξήθηκε σε 59.804.

Παρά τις τελευταίες ειδήσεις, “το πετρέλαιο ανακάμπτει επειδή δεν αποτελεί έκπληξη για τους εμπόρους το γεγονός ότι η Κίνα ανακοίνωσε στοιχεία ηπιότερα των πραγματικών”, δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο The Futures Group. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ούτε η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) σχετικά με τη μείωση της ζήτησης “αποτέλεσε έκπληξη”.

Η ΙΕΑ την Πέμπτη μείωσε τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στο χαμηλότερο από το 2011, εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού. Ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι αναμένει τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 825.000 βαρέλια ημερησίως το 2020, χαμηλότερα κατά 365.000 βαρέλια την ημέρα σε προηγούμενες προβλέψεις.

Ο OPEC υποβάθμισε επίσης την Τετάρτη τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση το 2020 λόγω κοροναϊού. Στο μηνιαίο του report, ο OPEC περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2020, για έκτη φορά σε εννέα μήνες, αυτή τη φορά κατά 230.000 βαρέλια στα 0,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ επίσης περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως στο 3% φέτος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 7,5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου. Αναλυτές, σε έρευνα της S&P Global Platts, είχαν προβλέψει αύξηση της τάξης των 2,3 εκατ. βαρελιών.