ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Χαμηλό άνω του έτους για το αργό, έχασε και τα $50 το βαρέλι

capital.gr

Δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη που βρέθηκε να καταγράφει νωρίτερα το αργό, διολισθαίνοντας κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 12 μηνών, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην παγκόσμια ανάπτυξη και στην πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου έχασε 50 cents ή 1% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 49,61 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιανουαρίου του 2019.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο μπήκε χθες σε bear market, έχοντας χάσει 20,8% από το τελευταίο υψηλό του στα 63,27 δολ. το βαρέλι στις 6 Ιανουαρίου. Πτώση τουλάχιστον 20% από το πρόσφατο υψηλό αποτελεί τον παραδοσιακό ορισμό της  bear market.

Παράλληλα, το Brent Απριλίου υποχώρησε 49 cents ή 0,9% στα 53,96 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Και αυτό το συμβόλαιο μπήκε χθες σε bear market, έχοντας χάσει 21% από την πρόσφατη κορυφή στα 69,02 δολ. το βαρέλι στις 16 Σεπτεμβρίου.  

Περικοπές εξετάζει ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ φέρεται να εξετάζει σε συνεργασία με τους συμμάχους του το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος από την επιδημία του κοροναϊού στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με ξένα πρακτορεία.

Αντιπρόσωποι του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών όπως η Ρωσία πραγματοποιούν συναντήσεις στη Βιέννη για το ενδεχόμενο ανάληψης έκτακτων μέτρων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την παραγωγή κατά άλλα 500,000 βαρέλια την ημέρα.

Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ αναμένεται να κάνουν αυτή την εβδομάδα τις προτάσεις τους. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην επίσημη συνεδρίαση του Οργανισμού και των συμμάχων του, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.