ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Απώλειες άνω του 1,3% για το αργό – Απογοήτευσαν τα στοιχεία της ζήτησης από την Κίνα

https://www.capital.gr/agores/3676457/apoleies-ano-tou-1-3-gia-to-argo-apogoiteusan-ta-stoixeia-tis-zitisis-apo-tin-kina

Δευτέρα, 24-Οκτ-2022 10:39

Οι φόβοι για ύφεση οδήγησαν σε πτώση και το πετρέλαιο

Με απώλειες ξεκινά τη νέα εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς τα στοιχεία για τη ζήτηση από την Κίνα απογοήτευσαν, παρά τον ταχύτερο των προσδοκιών ρυθμό ανάπτυξης που εμφάνισε η οικονομία της χώρας κατά το γ’ τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα ανακοίνωσε επιτάχυνση της ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο του έτους, τρέχοντας με ρυθμό 3,9% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσαν τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. 

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην υφήλιο συνέχισε να υποφέρει από τα lockdowns που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής “μηδενικού κορονοϊού”.

Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο για τη ζήτηση πετρελαίου καταδεικνύουν ότι η ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο παρέμεινε υποτονική τον Σεπτέμβριο, καθώς η αυστηρή πολιτική “μηδενικού κορονοϊού” και οι περιορισμοί στις εξαγωγές καυσίμων μείωσαν την κατανάλωση.

Αν και υψηλότερες από ό,τι τον Αύγουστο, οι εισαγωγές 9,79 εκατ. βαρελιών αργού τον Σεπτέμβριο ήταν κατά 2% χαμηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς τα ανεξάρτητα διυλιστήρια περιόρισαν τη διακίνηση εν μέσω χαμηλών περιθωρίων και ισχνής ζήτησης.

“Η πρόσφατη ανάκαμψη των εισαγωγών πετρελαίου υποχώρησε τον Σεπτέμβριο”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ, προσθέτοντας ότι τα ανεξάρτητα διυλιστήρια απέτυχαν να εκμεταλλευτούν τις αυξημένες ποσοστώσεις καθώς τα συνεχιζόμενα lockdown που σχετίζονται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έπληξαν τη ζήτηση.

“Αυτό επιδεινώθηκε από την πτώση των περιθωρίων κέρδους των διυλιστηρίων και τους περιορισμούς στα εξαγώγιμα προϊόντα”, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ήταν οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές της Κίνας τον Σεπτέμβριο.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική μηδενικού COVID-19 της Κίνας και η κρίση στην αγορά ακινήτων υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους, παρότι η αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Έτσι, τη Δευτέρα, το συμβόλαιο του Brent παράδοσης Δεκεμβρίου σημειώνει απώλειες 1,26 δολαρίων ή 1,35% και κινείται στα 92,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου χάνει 1,35 δολάρια ή 1,59% στα 83,70 δολάρια το βαρέλι.