ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

IEA: Η Παγκόσμια Ζήτηση Πετρελαίου Αναμένεται να Ανακάμψει Κατά 5.4 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα το 2021

energia.gr του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου

Ο OPEC+ πρέπει να αυξήσει την πετρελαϊκή του προσφορά, προκειμένου να διατηρήσει τις παγκόσμια αγορά πετρελαίου επαρκώς εφοδιασμένη. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (11/6)

Η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα συνεχίσει να ανακάμπτει και λόγω έλλειψης περαιτέρω αλλαγών πολιτικής αναμένεται να φτάσει τα 100.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2022. Η παραγωγή εκτός των χωρών του OPEC+ αναμένεται, επίσης, να αυξηθεί, αλλά τα κέρδη είναι μακριά από τα επίπεδα που απαιτούνται για την αποτροπή διατήρησης περαιτέρω αποθεμάτων.

Τον περασμένο Απρίλιο, τα συνολικά βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 61.3 εκατ. βαρέλια κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2020. Ο ρυθμός με τον οποίο αναμένεται να εξελιχθούν οι πετρελαϊκές περικοπές του OPEC+ θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την επιτυχία του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της αύξησης της ζήτησης, αλλά και από το χρονοδιάγραμμα της ενδεχόμενης επιστροφής ιρανικών βαρελιών στην αγορά, επισημαίνει ο ΙΕΑ. 

Μετά από ένα ρεκόρ μείωσης της τάξεως των 8.6 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να ανακάμψει κατά 5.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021 και κατά επιπλέον 3.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022, στα επίπεδα κατά μέσο όρο των 99.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Μέχρι το τέλος του 2022, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα προ κορωνοϊού. Η ανάκαμψη θα είναι άνιση όχι μόνο μεταξύ των περιοχών ανά την υφήλιο, αλλά και μεταξύ τομέων και προϊόντων, προσθέτει ο ΙΕΑ.

Ενώ το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό ειδικά στις προηγμένες οικονομίες, η αργή διανομή εμβολίων θα μπορούσε να θέσει ακόμη σε κίνδυνο την ανάκαμψη σε χώρες εκτός του ΟΟΣΑ. Ο τομέας των αερομεταφορών θα είναι ο πιο αργός στην προσπάθεια ανάκαμψης, καθώς ορισμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Όπως προβλέπει ο ΙΕΑ, η ζήτηση της βενζίνης αναμένεται να παραμείνει πιο κάτω από τα επίπεδα προ κορωνοϊού, καθώς οι συνεχιζόμενες πρακτικές τηλεργασίας και το αυξανόμενο μερίδιο των ηλεκτρικών και πιο αποδοτικών οχημάτων παρέχουν αντιστάθμιση στην αυξημένη κινητικότητα.    

Η κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της πετρελαϊκής ζήτησης δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα. Ακόμη και μετά την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, ο OPEC+ εκτιμάται να έχει 6.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Εάν αρθούν οι κυρώσεις στο Ιράν, επιπλέον 1.4 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα μπορούσαν να προστεθούν στην αγορά. Όσο για τους παραγωγούς εκτός της συμμαχίας, η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να επιταχυνθεί από 700 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2021 στα 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος. Οι ΗΠΑ οδηγούν τα κέρδη του 2022, προσθέτοντας περισσότερα από 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα στη συνολική πετρελαϊκή προσφορά, ακολουθούμενες από τον Καναδά, τη Βραζιλία και τη Νορβηγία. Αυτό αφήνει την παραγωγή εκτός OPEC+ πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αντίθετα, ακόμη και αν οι παραγωγοί του OPEC+ καλύψουν το κενό που δημιουργείται από την αύξηση της ζήτησης, η παραγωγή του μπλοκ θα εξακολουθεί να είναι περισσότερο από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τον μέσο όρο του 2019.