“Άλμα” άνω του 20% για το αργό στο α΄ τρίμηνο

capital.gr

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ τα οποία σημείωσαν πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά σε έξι εβδομάδες, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για μέτρια άνοδο.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 900.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαρτίου. Η IHS Markit προέβλεπε αύξηση των αποθεμάτων κατά 600.000 βαρέλια, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε την Τρίτη αύξηση 3,9 εκατ. βαρελιών.

Το θετικό κλίμα στην αγορά τροφοδότησαν σήμερα και οι προσδοκίες των επενδυτών ότι στην αυριανή συνεδρίασή τους ο OPEC και οι σύμμαχοί του, σχήμα γνωστό και ως OPEC+, θα επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους και τον Μάιο, ίσως και αργότερα, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Τις προσδοκίες αυτές ενίσχυσε και η κίνηση του OPEC+ να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή του για τη ζήτηση το τρέχον έτος κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 45 σεντς ή 0,7% στα 61 δολάρια το βαρέλι. Για τον Μάρτιο, το αμερικανικό αργό γράφει απώλειες άνω του 1%, ωστόσο σε τριμηνιαία βάση κερδίζει περισσότερο από 20%, καθώς οι επιτάχυνση των εμβολιασμών έχει δημιουργήσει ελπίδες για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και άρα ενίσχυση της ζήτησης.

Ανοδικά κινήθηκε και το Brent, με το συμβόλαιο Ιουνίου που είναι και το πιο ενεργό, να προσθέτει 29 σεντς ή 0,5% στα 64,46 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, το Brent παράδοσης Μαΐου, που έληξε σήμερα, υποχώρησε κατά 24 σεντς ή 0,4% στα 63,90 δολάρια το βαρέλι. Σε διάστημα μήνα, και το brent έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1%, αλλά για το τρίμηνο όπως και το WTI σημείωσε άνοδο άνω του 20%.