Οδηγός για το πετρέλαιο θέρμανσης -Προσοχή στις πολύ χαμηλές τιμές, λέει ο πρόεδρος Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης


Πηγή: iefimerida.gr

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε «παραδοσιακά» σήμερα, 15 Οκτωβρίου, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι κατά 11% μειωμένο συγκριτικά με το 2018, με την τιμή του να κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,02 και 1,04 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο καιρός παραμένει… ανοιξιάτικος, τα πρατήρια καυσίμων έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται τις πρώτες παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης.

Βασική αιτία για τις «βιαστικές» παραγγελίες είναι οι -αβάσιμοι, μέχρι στιγμής- φόβοι που εκφράζονται για άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, λόγω της διαρκώς κλιμακούμενης έντασης στη βορειοανατολική Συρία.

Είναι η σωστή στιγμή για αγορά πετρελαίου θέρμανσης;

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς καυσίμων, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή τη στιγμή είναι αρκετά καλή και οι πολίτες μπορούν άφοβα να προβαίνουν στην αγορά του.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με σιγουριά το τί θα συμβεί. Μπορεί πράγματι να συμβεί κάτι και να πάνε στα ύψη οι τιμές, μπορεί να μη γίνει τίποτε και να δούμε ακόμη και αποκλιμάκωση των τιμών. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει την εκδοχή του να υπάρχει πολύ χαμηλή ζήτηση και υπερπροσφορά και να δούμε μια μικρή μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης» προσθέτει ο κ. Κιούσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, με τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, διαδίδονταν κινδυνολογικά σενάρια για «έκρηξη» στις τιμές των καυσίμων -που διαψεύστηκαν… πανηγυρικά, καθώς τελικά οι τιμές υποχώρησαν.

«Εμπιστευτείτε το βενζινάδικο της γειτονιάς, όχι τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές»

Ο Μιχάλης Κιούσης της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος συμβουλεύει τους καταναλωτές να εξετάζουν προσεκτικά τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά, αλλά να μην εστιάζουν μόνο στο κόστος.

«Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριό μας για την αγορά. Θα αγόραζε, για παράδειγμα, κάποιος σώφρων άνθρωπος μοσχάρι αν το έβρισκε στα 2,5 ευρώ το κιλό;» διερωτάται, χαρακτηριστικά, ο κ. Κιούσης. «Το ότι κάποιος πουλάει 2 ή 3 σεντς πιο κάτω δεν είναι απαραίτητα καλό δείγμα. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,02 και 1,04 και εσύ να δίνεις στο 0,98 του ευρώ. Ενδεχομένως να κρύβεται κάποια “παγίδα” εδώ» σημειώνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Ο κ. Κιούσης συστήνει τους πολίτες «να εμπιστεύονται το βενζινάδικο της γειτονιάς τους. Τον βενζινοπώλη που γνωρίζουν καλά. Αυτή είναι η μόνη διασφάλιση ότι θα πάρετε πετρέλαιο στη σωστή ποσότητα και στη σωστή ποιότητα».

Προσοχή στη διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν πρέπει «να παραλαμβάνουν το πετρέλαιο άτομα, τα οποία δεν γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή».

Ο Μιχάλης Κιούσης εξηγεί ότι, θεωρώντας δεδομένο ότι ογκομετρητής είναι σφραγισμένος από τη γραμματεία Εμπορίου, «στην παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης είναι καλό να υπάρχει κάποιος που ξέρει τί ακριβώς χωρά η δεξαμενή μας. Ετσι, παρουσία του οδηγού του βυτιοφόρου, γίνεται αρχικά μια προμέτρηση με μεταλλική βέργα – ράβδο. Στη συνέχεια μπαίνει το πετρέλαιο, το αφήνουμε να “ηρεμήσει” και ακολουθεί η επιμέτρηση. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», τονίζει ο κ. Κιούσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, έχει μεγάλη σημασία η δεξαμενή του πετρελαίου θέρμανσης να είναι μεταλλική, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται προβλήματα με τις πλαστικές δεξαμενές, που δεν μπορούν να μετρηθούν σωστά.