Υποχώρηση για το αργό εν μέσω αύξηση των αποθεμάτων

capital.gr

Πτωτικά έκλεισε το πετρέλαιο την Τετάρτη, μετά την αύξηση που κατέγραψαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα.

Ειδικότερα, νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Μαρτίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της S&P Global Plats για άνοδο κατά 400.000 βαρέλια.

Τα στοιχεία της EIA έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα, το σημείο παράδοσης για τα αποθέματα των ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 600.000 βαρέλια.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 500.000 βαρέλια, ενώ τα διυλισμένα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 300.000 βαρέλια. Στη δημοσκόπηση της S&P Global Platts οι αναλυτές έκαναν λόγο για πτώση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια στη βενζίνη και κατά 900.000 βαρέλια στα διυλισμένα αποθέματα. 

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου έχασε την Τετάρτη 20 σεντς ή 0,3% και έκλεισε στα 64,60 δολάρια το βαρέλι.

Από τη μεριά του, το συμβόλαιο Μαΐου για το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε κατά 39 σεντς ή 0,6% στα 68 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία του αργού. “Όσο η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται… τα ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό στην αμερικανική ενεργειακή βιομηχανία επιλύονται και δεν υπάρχουν εκπλήξεις πολιτικής από τους συμμετέχοντες στο σχήμα του OPEC+, τότε οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας συνεχίζουν να ευνοεί τους ταύρους”, αναφέρει ο Tyler Richey, αναλυτής της Sevens Report Research.

Ωστόσο, μιλώντας στο Marketwatch επεσήμανε ότι “δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη μια μικρή υποχώρηση” που θα ωθήσει τις τιμές στις ΗΠΑ στα 60 δολάρια στις προσεχείς συνεδριάσεις “καθώς οι long γράφουν κέρδη και κατοχυρώνονται τα κέρδη των τελευταίων ημερών.