ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Άλμα 2,3% για το αργό

capital.gr

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το πετρέλαιο, με τις τιμές για τα αμερικανικά συμβόλαια να σκαρφαλώνουν σε υψηλό άνω των 12 μηνών εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι προσπάθειες του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) να περιορίσουν την συνδυασμένη παραγωγή τους αυτό τον μήνα και τον επόμενο θα βοηθήσουν να απομακρυνθεί ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς από την παγκόσμια αγορά.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 1,21 δολ. ή 2,3% και σκαρφάλωσε στα 54,76 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OPEC+, οι περικοπές στην παραγωγή θα διαμορφώσουν ελλείμματα εφοδιασμού στην αγορά αυτό το έτος, καθώς η ζήτηση θα ενισχύεται ακολουθώντας την ανάκαμψη των οικονομιών.

Οι τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού κάνουν λόγο για ενίσχυση της ζήτησης στα 95,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021, μια αύξηση κατά 5,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά την πτώση του 2020 κατά 9,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω της πανδημίας.