ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Μέσω Προμαχώνα βυτιοφόρα εφοδίαζαν πρατήρια στην Αττική

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μετρολογίας του Υπουργείου Οικονομικών και κλιμάκια ελέγχου διακίνησης και αποθήκευσης καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης χημικών προϊόντων (μείγμα διαλυτών αναμειγμένο με ενεργειακά προϊόντα) από τη Βουλγαρία με σκοπό τη νόθευση καυσίμων σε πρατήρια της Αττικής. Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συμμετείχε προσωπικό από την Κεντρική Υπηρεσία και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βόρειου Ελλάδος.

Συνελήφθησαν σε οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, (5) μέλη της οργάνωσης, (2) ημεδαποί και (3) αλλοδαποί υπήκοοι Βουλγαρίας, καθώς επίσης και ημεδαπός, ενοικιαστής αποθήκης, όπου πραγματοποιούνταν η μεταφόρτωση των χημικών προϊόντων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του εθνικού τελωνειακού κώδικα και της οργάνωσης της αγοράς πετρελαιοειδών (αποθήκευση, κατοχή και διακίνηση χωρίς άδεια).

Δρομολόγια δυο φορές την εβδομάδα

Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) τη μεταφορά χημικών προϊόντων από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα με βουλγαρικά βυτιοφόρα.

Αποθήκη στην Αττική

Τα μέλη της οργάνωσης μεταφόρτωναν τα προϊόντα σε ελληνικό βυτιοφόρο, σε αποθήκη σε περιοχή της Αττικής, η οποία ήταν κατάλληλα περιφραγμένη ώστε να καθίσταται δυσχερής η οπτική επαφή. Στη συνέχεια τα βουλγαρικά βυτιοφόρα αναχωρούσαν για τη Βουλγαρία, ενώ το ελληνικό αναλάμβανε τον εφοδιασμό (4) πρατηρίων υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίσθηκαν στην παραπάνω αποθήκη και συνελήφθησαν (4) μέλη της οργάνωσης, τη στιγμή που είχαν ολοκληρώσει τη μετάγγιση μείγματος διαλυτών. Κατά την έρευνα συνελήφθη και ο ενοικιαστής της αποθήκης, καθώς διαπιστώθηκε να κατέχει ποσότητες υγραερίου κίνησης, χωρίς επαρκή δικαιολογητικά.

Παράλληλη επιχείριση σύλληψης στον Προμαχώνα

Σε παράλληλη επιχείρηση συνελήφθη στον Προμαχώνα Σερρών ένα ακόμη μέλος (οδηγός βουλγαρικού βυτιοφόρου) της οργάνωσης, που είχε πραγματοποιήσει μετάγγιση φορτίου την προηγούμενη ημέρα.

Βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν (53.180) λίτρα μείγματος διαλυτών, (11) φιάλες πλήρεις υγραερίου συνολικής ποσότητας (8.294) κιλών, (2) βυτιοφόρα έμφορτα με υγραέριο συνολικής ποσότητας (6.870) κιλών και (4) βυτιοφόρα οχήματα.

Πρατήριο χωρίς άδεια λειτουργίας

Επιπρόσθετα συνελήφθη ο υπεύθυνος πρατηρίου υγρών καυσίμων, που εφοδιαζόταν με χημικά προϊόντα από τα συγκεκριμένα βυτιοφόρα, καθώς διαπιστώθηκε να στερείται αδείας λειτουργίας.

Από κλιμάκια της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομικών και Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης & Αποθήκευσης Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ελήφθησαν δείγματα, τα οποία θα αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

πηγή:www. anexartitos.gr