ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τα καύσιμα διεύρυναν το έλλειμμα

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ..gr

ΣΤΑ 1,3 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ 2,5 ΔΙΣ. ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Τα καύσιμα διεύρυναν το έλλειμμα

Τα καύσιμα διεύρυναν το έλλειμμα

Νέα, σημαντική, διεύρυνση σημείωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο καθώς αυξήθηκε κατά 71,4% και ανήλθε στα 1,3 δισ. ευρώ ενώ αντίστοιχα, διεύρυνση κατέγραψε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε η αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό, σύμφωνα με τα οποία η τάση που έχει ξεκινήσει από το 2016 με την πτώση που παρατηρείται στις ταξιδιωτικές εισπράξεις παρά την άνοδο των αφίξεων. Αν και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, τα στοιχεία της ΤτΕ κάνουν λόγο για μείωση -έστω και σχετικά- οριακή των αφίξεων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα στοιχεία για τον τουρισμό, τον Μάρτιο υπήρξε μία μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων της τάξεως του 7,8% στα 203,3 εκατ. ευρώ έναντι 220,6 εκατ. ευρώ. Η ΤτΕ αναφέρει πως οι αφίξεις παρουσίασαν μία οριακή πτώση της τάξεως του 0,2%. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πάντως πως οι εισπράξεις τον φετινό Μάρτιο ήταν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2015 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 203,8 εκατ. ευρώ.

Τα καύσιμα διεύρυναν το έλλειμμα

Αντίστοιχη εικόνα και σε επίπεδο τριμήνου. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν 4,8% στα 513,2 εκατ. ευρώ έναντι 539,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο του 2015 όταν είχαν διαμορφωθεί στα 516 εκατ. ευρώ. Οι αφίξεις πάντως μειώθηκαν και αυτές κατά 1,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Σημειώνεται ότι καλύτερη εικόνα για την πορεία του τουρισμού θα δώσει η σημερινή δημοσίευση του ισοζυγίου τουρισμού από την ΤτΕ, ενώ γενικότερα θα πρέπει να επισημανθεί πως το πρώτο τρίμηνο δεν είναι ενδεικτικό για το σύνολο της χρονιάς. Επιπλέον, όλες οι υπάρχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα άνοδο των αφίξεων το 2017 με το στοίχημα να είναι βέβαια η “επιστροφή” των εσόδων τουλάχιστον στα επίπεδα του 2015, μία χρονιά που είχαμε επιδόσεις ρεκόρ τόσο σε εισπράξεις όσο και σε αφίξεις.

Ισοζύγιο
Όσον αφορά στην εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο, η σημαντική διεύρυνση στο έλλειμμα, πυροδοτήθηκε από τη διεύρυνση στο ισοζύγιο αγαθών, κυρίως υπό το βάρος της μεγάλης αύξησης στις διεθνείς τιμές των καυσίμων που είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο της αξίας των εισαγωγών καυσίμων κατά περισσότερο από 111% σε σχέση με το Μάρτιο του 2016. Η διεύρυνση στο ισοζύγιο αγαθών υπεραντιστάθμισε τη βελτίωση, τον ίδιο μήνα, στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Σε επίπεδο τριμήνου, δηλαδή στο διάστημα Ιανουαρίου ? Μαρτίου 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, εντί των 2,37 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας άνοδο 6,7%. Και σε επίπεδο τριμήνου η διεύρυνση αποτυπώνει κυρίως τη διεύρυνση στο ισοζύγιο αγαθών ποΟι εισαγωγές καυσίμων σημείωσαν μεγάλη αύξηση 88,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 και ανήλθαν σε 3,27 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ενώ συνολικά οι εισαγωγές αγαθών (καύσιμα, πλοία, και τα υπόλοιπα προϊόντα) παρουσίασαν ετήσια αύξηση 21,8%. Στον αντίποδα οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 21,1% και διαμορφώθηκαν σε 6,7 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Οι εξαγωγές καυσίμων παρουσίασαν αύξηση 67,8% ενώ οι εξαγωγές πλην καυσίμων και πλοίων σημείωσαν άνοδο 7,3%.υ αυξήθηκε στα 5,05 δισ. ευρώ από 4,11 δισ. καταγράφοντας αύξηση 22,8%.