ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Τρύπα» ο Προμαχώνας για λαθραία τσιγάρα, καύσιμα και ποτά

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

«Τρύπα» ο Προμαχώνας για λαθραία τσιγάρα, καύσιμα και ποτά

στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Βουλγαρίας στη χώρα μας καθημερινά εντοπίζονται τρία με τέσσερα περιστατικά λαθραίων μεταφορών

Της Κικής Τσάνη

Φρένο στη λαθραία εισαγωγή προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης (τσιγάρα, ποτά, καύσιμα) επιχειρούν να βάλουν οι αρχές στα σύνορα. Τους πρώτους μήνες του χρόνου καταγράφηκε ρεκόρ συλλήψεων στον Προμαχώνα Σερρών, σε σχέση με πέρσι, και κατασχέθηκαν τεράστιες ποσότητες τέτοιων προϊόντων. Ενδεικτικό είναι ότι στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Βουλγαρίας στη χώρα μας καθημερινά εντοπίζονται τρία με τέσσερα περιστατικά λαθραίων μεταφορών.

Τα προϊόντα ειδικού φόρου κατανάλωσης εξαιρούνται από το καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης αγαθών μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κάθε κράτος επιβάλλει τους δικούς του φόρους στα συγκεκριμένα προϊόντα και η εισαγωγή τους απαιτεί εκτελωνισμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προϊόντα. Το γεγονός ότι στη Βουλγαρία ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, καύσιμα είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ό,τι στη χώρα μας, έχει οδηγήσει καταναλωτές και εμπόρους να επιλέγουν τη γειτονική αγορά. Αποφασίζουν όμως να εισάγουν παράνομα τα συγκεκριμένα προϊόντα, γνωρίζοντας ότι η μαζική εισαγωγή πρέπει να συνοδευτεί από καταβολή τελωνειακών δασμών, που είναι υψηλοί.

Η εντυπωσιακή αύξηση αποτυπώνεται στα στοιχεία της αστυνομίας. Τους πέντε πρώτους μήνες του 2016 στον Προμαχώνα οι συλληφθέντες για παράνομο εμπόριο ήταν δέκα και ενεπλάκησαν σε πέντε υποθέσεις. Την ίδια περίοδο του 2017 τα δεδομένα για τους παραβάτες προκαλούν έκπληξη, καθώς μέσα σε πέντε μήνες οι περιπτώσεις λαθραίων διακινήσεων που εντοπίστηκαν από τις αρχές ήταν 66 με 82 συλλήψεις ατόμων. Αντίστοιχα, παρουσιάζεται αύξηση και στις ποσότητες των προϊόντων αλλά και μεγαλύτερη ποικιλομορφία στα λαθραία εμπορεύματα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των φόρων που εφάρμοσε η Ελλάδα με την έναρξη του 2017 στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα. Μέχρι πέρσι μάλιστα δεν υπήρχαν περιστατικά μεταφοράς καυσίμων, παρά μόνο τσιγάρων, καπνού και ποτών. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πέρσι κατασχέθηκαν από το τελωνείο Προμαχώνα 88 φιάλες αλκοολούχων ποτών, ενώ φέτος 3.169 και επιπλέον 89 λίτρα τσίπουρο και 167 λίτρα κρασί, ενώ η φετινή αύξηση στις τιμές του καπνού στην Ελλάδα οδήγησε σε παράνομη εισαγωγή 9.540 γραμμαρίων καπνού το πρώτο πεντάμηνο έναντι των 1.800 που βρέθηκαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συμπληρωματικό στην ποικιλία των ποτών που εισάγονται είναι ένα σπάνιο περιστατικό εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα, καθώς πρώτη φορά βρέθηκαν στους ελέγχους χιλιάδες μπίρες που μεταφέρονταν παράνομα. Συνελήφθησαν δυο άτομα που εισήγαγαν 6.912 μεταλλικά κουτιά μπίρας, στην καρότσα του φορτηγού που επέβαιναν. Ο 59χρονος Έλληνας και ο 29χρονος βούλγαρος συνεργός του εισήγαγαν στη χώρα τις μπίρες με σκοπό να τις παραδώσουν σε κατάστημα στη Ζάκυνθο, οι ιδιοκτήτες του οποίου επίσης συνελήφθησαν. Μάλιστα, οι παράνομοι διακινητές εισήγαγαν μαζί με την υπέρογκη ποσότητα συσκευασιών μπίρας, 32 λίτρα βενζίνης και 32 λίτρα πετρελαίου, για τα οποία δεν πλήρωσαν φόρους.

Τα κλιμάκια ελέγχου

Στην αρχή οι έλεγχοι γίνονταν δειγματοληπτικά, ωστόσο τώρα είναι εξονυχιστικοί έπειτα από συντονισμό αστυνομίας – οικονομικών υπηρεσιών, καθώς παρατηρήθηκε πως η αγορά είναι γεμάτη βουλγαρικά προϊόντα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα ποτά και τα τσιγάρα. Έτσι το ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ ελέγχει τα αυτοκίνητα, και τα μέλη ΣΔΟΕ και τελωνείου εξετάζουν τα φορτηγά.

Το τελωνείο στον Προμαχώνα, που έχει εξελιχθεί σε δίοδο λαθρεμπορίου σε καθημερινή βάση, υπάγεται πλέον στο τελωνείο των Σερρών και στα σύνορα λειτουργεί μόνο κινητή ομάδα ελέγχου, που ουσιαστικά είναι μεικτό κλιμάκιο τελωνειακών και μελών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Τα μέλη του αναλαμβάνουν τους ελέγχους στα σύνορα. Στον Προμαχώνα, υπάρχει ακόμα σύστημα καταγραφής συναλλαγών και παραστατικών, οι παραβάτες των οποίων διώκονται ποινικά, ενώ λόγω της ύπαρξης του ειδικού κλιμακίου γίνεται πιο τακτικός και προσεκτικός έλεγχος, με αποτέλεσμα περισσότερες συλλήψεις, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της αστυνομίας.

Πλέον οι έρευνες είναι εξονυχιστικές με την αναθεωρημένη συνθήκη Σέγκεν, που απαιτεί πιο αυστηρούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα των χωρών που ανήκουν στη ζώνη, ενώ δεν αρκεί μόνο η επίδειξη ταυτότητας για την είσοδο ενός πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα κράτος-μέλος. Μένει να φανεί τι θα γίνει με την επικείμενη είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σέγκεν μέχρι το τέλος του 2017, καθώς οι έλεγχοι είναι λιγότεροι στις διασυνοριακές μεταφορές των χωρών-μελών.

Κρύπτες για κάθε λαθρεμπόρευμα

Προσπαθώντας να επωφεληθούν από τη φθηνή αγορά στη Βουλγαρία και πιστεύοντας ότι θα γλιτώσουν την καταβολή δασμών, οι μεταφορείς περνούν στην Ελλάδα και κατά τον έλεγχο επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για το γεγονός ότι μεταφέρουν μεγαλύτερη ποσότητα από την επιτρεπτή. “Σε ορισμένες περιπτώσεις τα κρύβουν επιμελώς μέσα στα αυτοκίνητά τους, για να μην κινήσουν υποψίες, ενώ τις περισσότερες φορές τους προδίδει στην αστυνομία των συνόρων το ίδιο το εμπόρευμα. Για παράδειγμα τα καύσιμα μεταφέρονται μέσα σε μπιντόνια και αυτό φαίνεται όταν το αυτοκίνητο ‘κλατάρει’ στο πίσω μέρος του”, είπε στη “ΜτΚ” άνθρωπος που γνωρίζει για τους συγκεκριμένους ελέγχους στα σύνορα. Οι παραβάτες συχνά υποστηρίζουν πως δε γνώριζαν για τους περιορισμούς ως προς την ποσότητα και πως είναι απλά για προσωπική χρήση ή για να τα δώσουν σε κάποιο φίλο τους.

Πολλές φορές όμως γίνεται λόγος για μεταφορά δεκάδων ακόμα και εκατοντάδων συσκευασιών, γεγονός πως μαρτυρεί πως οι παραβάτες τα “σπρώχνουν” στην ελληνική αγορά, όπως έγινε και στην περίπτωση με τις μπίρες. Οι συγκεκριμένες ποσότητες βρέθηκαν κρυμμένες μέσα σε φορτίο με ξυλεία, προκειμένου να περάσει χωρίς έλεγχο από τα σύνορα.

Χαρακτηριστικό ήταν επίσης και ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα δύο Αυστριακών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 220 φιάλες κρασί κρυμμένες σε μία βάρκα που μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους. Άλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση που έκανε εντύπωση στις αρχές και αφορούσε το 2016 ήταν η μεταφορά 22 τόνων αιθυλικής αλκοόλης για παράνομη νόθευση, ενώ παράλληλα πηγές αναφέρουν πως πολλά από τα βυτία που εντοπίζονται στην κατοχή των συλληφθέντων περιέχουν υλικά που προορίζονται σαν διαλυτικά για τη νόθευση καυσίμων. Μάλιστα το ρόλο του μεταφορέα των μεγάλων ποσοτήτων τις περισσότερες φορές αναλαμβάνουν βούλγαροι οδηγοί φορτηγών.