ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

«Κηλίδα» για την αγορά το λαθρεμπόριο καυσίμων

enerygpress.gr

Για μια ελεύθερη αγορά, η οποία δεν είναι πραγματικά «ελεύθερη» κάνουν λόγο παράγοντες του κλάδου πετρελαιοειδών καυσίμων «δείχνοντας» το λαθρεμπόριο, το οποίο με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στο Σαρωνικό επαναφέρει το θέμα της ανάγκης αύξησης των επενδύσεων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Οι εταιρείες του κλάδου, σύμφωνα με το insider.gr, κάνουν λόγο για μεγάλη «πληγή» τη στιγμή που οι ίδιες όχι μόνο κατάφεραν να επιζήσουν σε περίοδο κρίσης αλλά την περίοδο 2000-2016 προκατέβαλαν σε δασμούς και φόρους στο κράτος 52 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος,  κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση του κλάδου στην επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΣΕΕΠΕ, απαιτείται συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

«Σήμερα έχει υλοποιηθεί η εγκατάσταση συστημάτων εισροών –εκροών στα πρατήρια, πρέπει να δούμε στα επόμενα στάδια πώς θα λειτουργήσουν και πως θα γίνεται η διασταύρωση στοιχείων με τις αρχές του κράτους», σημείωσε αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε το 2012 με τη δημιουργία σχετικού θεσμικού πλαισίου (συστήματα ελέγχου καυσίμων στα πρατήρια, gps κλπ).

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κ. Γιάννης Αληγιζάκης σημείωσε ότι το 2012, με την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης-θέρμανσης,  οι εταιρείες έχασαν έσοδα από την πτώση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης, ωστόσο στόχος του κλάδου ήταν να εμποδιστεί το λαθρεμπόριο και όχι να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες από τη γραφειοκρατική διαδικασία που προέκυψε όπου οι καταναλωτές έπρεπε να εισπράξουν τη διαφορά του φόρου.

Η εταιρική ευθύνη των επιχειρήσεων του κλάδου

Ο κλάδος των πετρελαιοειδών απασχολεί άμεσα 1.700 άτομα και έμμεσα 40.000 ενώ στα χρόνια της κρίσης εξακολούθησε να επενδύσει και να συνεισφέρει στην οικονομία. Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις έφθασαν τα 1,2 δις ευρώ ενώ οι δαπάνες δράσεις ΕΚΕ (περιβάλλον, ασφάλεια κλπ) ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις προσέφεραν 2 εκατ. λίτρα πετρελαίου σε ευάλωτες ομάδες, κάτι που μεταφράζεται σε δαπάνες της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

Το πρόσφατο ατύχημα στο Σαρωνικό, δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και υπογραμμίζει το πόσο σημαντικό είναι να μην απαξιωθεί η άδεια που παρέχεται για την εμπορία πετρελαιοειδών, σημείωσε ο κ. Αληγιζάκης αναφερόμενος εμμέσως στις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα για πλήρη απελευθέρωση του κλάδου της εμπορίας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία που διακινούσε τα καύσιμα που διέρρευσαν μετά το ναυάγιο είχε άδεια εμπορίας τύπου Β.

«Η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου απαιτεί σταθερή πολιτική βούληση και συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι απαιτείται να κάτσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι (εταιρείες, διυλιστήρια και πρατηριούχοι) προκειμένου να υπάρξουν αληθινά αποτελέσματα.

«Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, το νομικό πλαίσιο έχει εκσυγχρονιστεί. Χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση. Πρέπει τα υπουργεία να συντονίσουν τις ενέργειές τους στον έλεγχο της αγοράς», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά, η τομεάρχης ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν πραγματοποιηθεί  24.372 έλεγχοι για λαθρεμπόριο, φέτος έχουν γίνει μόνο 2850.

Παπαδημητρίου: Ενδυναμώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Με αφορμή την εκδήλωση του ΣΕΕΠΕ για τα 40 χρόνια λειτουργίας του, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναπτυχθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενεργοποιούνται ψηφισμένοι αλλά ανενεργοί νόμοι, ενισχύεται ο ρόλος του Παρατηρητηρίου Καυσίμων, ενδυναμώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των περιφερειακών διευθύνσεων ανάπτυξης και μεταφορών και αλλά και τα αρμόδια υπουργεία.

Δωρεά οχήματος ελέγχων από τον ΣΕΕΠΕ

Σε μια δωρεά οχήματος ελέγχων προχώρησε ο ΣΕΕΠΕ όπως ανακοινώθηκε σε πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, η οποία είναι και χαρακτηριστικό δείγμα των διαχρονικών προσπαθειών του συνδέσμου.