Κατασχέθηκε στην Κρήτη δεξαμενόπλοιο με καύσιμα χωρίς παραστατικά

https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/3568359/kataschethike-dexamenoplio-me-kafsima-choris-parastatika-stin-kriti

Κατασχέθηκε στην Κρήτη δεξαμενόπλοιο με καύσιμα χωρίς παραστατικά

Συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο Α’ μηχανικός

Πάνω από δύο τόνους καύσιμα χωρίς τα νόμιμα παραστατικά αποκάλυψε η επιθεώρηση στο δεξαμενόπλοιο «Βασιλική», που είχε ρυμουλκηθεί, μετά από μηχανική βλάβη, στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας Χανίων, στον όρμο Καλών Λιμένων.

Εκτός από την πλεονάζουσα ποσότητα καυσίμων, διαπιστώθηκαν και 30 ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από το λιμάνι του Οράν της Αλγερίας με προορισμό τους Καλούς Λιμένες Κρήτης με 14 μέλη πλήρωμα και 2 επιβαίνοντες. Έπειτα από επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου καθώς και Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμων FUEL OIL, που ανέρχεται σε 2,335 μετρικούς τόνους, για την οποία δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά. Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, διαπιστώθηκαν και τριάντα ουσιώδεις ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας-ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, κώδικα ασφαλούς διαχείρισης και γραμμής φόρτωσης.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση αναφορικά με την επιθεώρηση και τα ευρήματά της, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του δεξαμενόπλοιου, ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Το πλοίο κατασχέθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

«Μετά από ρυμούλκηση του Δ/Ξ “ΒΑΣΙΛΙΚΗ” Ν.Π. 12526 στον όρμο Καλών Λιμένων, από τη θαλάσσια περιοχή Παλαιοχώρας Χανίων, λόγω μηχανικής βλάβης και ακυβερνησίας του την 03-05-2018, πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου καθώς και έλεγχος Κλιμακίου της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από την επιθεώρηση διαπιστώθηκε η ύπαρξη πλεονάζουσας ποσότητας καυσίμων FUEL OIL, που ανέρχεται σε 2,335 Μ/Τ, για την οποία δεν υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, καθώς και τριάντα (30) ουσιώδεις ελλείψεις στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας-ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, κώδικα ασφαλούς διαχείρισης και γραμμής φόρτωσης. Επίσης στο προβλεπόμενο από την υφιστάμενη νομοθεσία Βιβλίο Πετρελαίου του πλοίου καθώς και στο αντίστοιχο Ημερολόγιο Γεφύρας δεν είχαν καταχωρηθεί σχετικές εγγραφές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση αναφορικά με την επιθεώρηση και τα ευρήματά της, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός του Δ/Ξ “ΒΑΣΙΛΙΚΗ”, ενώ παράλληλα κινήθηκαν οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Τέλος το Δ/Ξ “ΒΑΣΙΛΙΚΗ” κατασχέθηκε κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του τελωνειακού κώδικα»

Πηγή φωτογραφίας: Marinetraffic.com