ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Προσκλητήριο κυβέρνησης σε Κινέζους για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ

Γιώργος Φιντικάκης energypress.gr

Κάλεσμα σε κινεζικές εταιρείες να συμμετάσχουν στις εμβληματικές ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αυτές για την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από μια εκ των συνολικά 16 συμφωνιών που υπεγράφησαν χθες στην Αθήνα.

Στην συμφωνία που τιτλοφορείται “Κατάλογος Βασικών Εργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022”, η ελληνική πλευρά προτείνει στην κινεζική, μια σειρά από έργα, ενεργειακά και μη, μεταξύ των οποίων και οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, η Ελλάδα προτείνει τα ακόλουθα έργα, τα οποία το Πεκίνο θα εξετάσει ενεργά και θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε αυτά, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν τους επικείμενους διαγωνισμούς πώλησης μετοχών των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του ΑΔΜΗΕ, όπως και της θυγατρικής του “Αριάδνης”. 

Επισημαίνεται μάλιστα με νόημα, ότι ο κατάλογος που εμπεριέχεται στη συμφωνία, εκφράζει απλώς την ενεργό στάση και τις κοινές επιθυμίες των δύο μερών για την προώθηση της συνεργασίας σε βασικούς τομείς, και ότι φυσικά δεν είναι δεσμευτικός.

Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά διάκειται θετικά απέναντι σε περαιτέρω ενεργειακές συνεργασίες με την Κίνα. Επίσης όμως είναι προφανές ότι θα κινηθεί πολύ προσεκτικά, προκειμένου να τηρήσει τις ανάλογες ισορροπίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αυστηροποιήσει την στάση της απέναντι σε κινεζικές επενδύσεις που άπτονται στρατηγικών τομέων, όπως τα διυλιστήρια ή το φυσικό αέριο.

Εως σήμερα πάντως, ανάμεσα στα ονόματα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί ότι θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, κινεζική εταιρεία δεν έχει υπάρξει. Στην περίπτωση μάλιστα των ΕΛΠΕ, αν ενδιαφέρονταν γι’ αυτά Κινέζοι, θα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο προ μηνών διαγωνισμό, εκείνον που ναυάγησε τον περασμένο Απρίλιο. Τα παραπάνω φυσικά δεν σημαίνουν ότι τόσο για τη μία, όσο και για την άλλη εταιρεία, αποκλείεται να εμφανισθεί κάποιος κινέζος μνηστήρας, όταν θα έρθει η ώρα προκήρυξης των σχετικών διαγωνισμών, που ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΠΑ πλησιάζει.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που βρίσκεται σε διαβούκευση προβλέπει ότι οι δύο διαγωνισμοί, για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών, μπορεί να ξεκινήσουν πριν ολοκληρωθεί η μερική διάσπαση, δηλαδή η απόσχιση από την υφιστάμενη εταιρεία.