ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το δρόμο για την εκμετάλλευση της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας από τα ΕΛΠΕ ανοίγει η κυβέρνηση

energypress.gr Το δρόμο για την επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ φαίνεται να ανοίγει η κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται από την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη να αναπέμψει στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) το θέμα του χαρακτηρισμού ως ιστορικού τόπου του συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΣΝΜ εισηγήθηκε τον Ιούλιο του 2019, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, να κηρυχθεί η ΠΥΡΚΑΛ ιστορικός τόπος και διατηρητέα 12 από τα 134 κτήριά της.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε ότι βάζει εμπόδια στην εκμετάλλευση του χώρου των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα από τα ΕΛΠΕ, στην ιδιοκτησία των οποίων είχε περιέλθει από το 2017, όταν και ολοκληρώθηκε η πώληση της από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Ο σχεδιασμός των ΕΛΠΕ για την εκμετάλλευση του χώρου, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει τότε γνωστά, προέβλεπε τη μετατροπή ενός οικοπέδου 350 στρεμμάτων, το οποίο γειτνιάζει με το διυλιστήριο της Ελευσίνας σε νεκρή ζώνη μεταξύ του διυλιστηρίου και του αστικού ιστού, όπως προβλέπει η διεθνής νομοθεσία.

Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη δημοτική αρχή της Ελευσίνας (εκλεγμένης με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) την παραχώρηση στο Δήμο Ελευσίνας για μια 10ετία κάποιων στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της ΠΥΡΚΑΛ, με τα ΕΛΠΕ να αξιοποιούν την υπόλοιπη έκταση ως χώρο “βιομηχανικής χρήσης μικρής και μεσαίας όχλησης”.

Από τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού διαφαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθούν τα εμπόδια που παρακωλύουν την εκμετάλλευση της ΠΥΡΚΑΛ από τα ΕΛΠΕ, αφού ενδεχόμενος αποχαρακτηρισμός ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά της συμφωνίας ΕΛΠΕ-Δήμου Ελευσίνας.