Έρχεται διοικητική ενοποίηση ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη capital.gr

“Ενιαίο” ταμείο θα αποτελέσουν από το επόμενο έτος,  ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ).

Όπως ανέφερε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας, ανέφεραν στο Capital.gr πως εκείνο που προωθείται είναι η “διοικητική ενοποίηση” των δύο φορέων προκειμένου να “βγαίνουν πιο γρήγορα” οι συντάξεις μέσω του “ψηφιακού” μηχανισμού που σχεδιάζεται για το 2020.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚΑ είναι ο ασφαλιστικός φορέας που καταβάλλει κύριες συντάξεις, ενώ το ΕΤΕΑΕΠ είναι ο φορέας που καταβάλλει επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Η “ενοποίηση” την οποία προετοιμάζει το Υπ. Εργασίας αφορά, όπως αναφέρουν στελέχη των ταμείων στο Capital.gr, βασικά τις υπηρεσίες έκδοσης των συντάξεων. 

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία ο ίδιος ο κ. Βρούτσης έχει παρουσιάσει, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ξεπερνούν τις 189.000, ενώ οι εκκρεμείς επικουρικές ξεπερνούν τις 87.000. 

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε τις βασικές αρχές που διέπουν το υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ιδίως αναφορικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αρχές αυτές αφορούν κυρίως την ελευθερία επιλογής και την ευελιξία εντός ενός νέου και απλού συστήματος.

Καθιερώνονται επτά επίπεδα εισφορών και παρέχεται στον κάθε ασφαλισμένο η δυνατότητα να επιλέγει το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλει, το οποίο θα μπορεί να το διαφοροποιεί ετησίως ανάλογα με την εισφοροδοτική του ικανότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο:

– Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους αγρότες.

– Ενισχύεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση του ΕΦΚΑ (e-ΕΦΚΑ) στον οποίο εντάσσεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

– Θεσμοθετείται η πρώτη φάση μείωσης των εισφορών στη μισθωτή εργασία, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με έναρξη εφαρμογής το δεύτερο εξάμηνο του 2020,  επιδιώκοντας μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, την ενθάρρυνση νέων προσλήψεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της συνολικής απασχόλησης. 

“Οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες εκπονούνται και όταν θα είναι έτοιμες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Από τον συνδυασμό φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα είναι σημαντικά ωφελημένοι όλοι οι πολίτες συμπεριλαμβανομένων των πολιτών μεσαίου εισοδήματος”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.