ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ισλανδία: Απαγορεύει το βαρύ πετρέλαιο με αφορμή τα κρουαζιερόπλοια

energypress.gr

Τα μαγευτικά τοπία της Ισλανδίας προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, που τα απολαμβάνουν, κυρίως, από κρουαζιερόπλοια.

Ωστόσο, τα κρουαζιερόπλοια απειλούν το φυσικό αυτό περιβάλλον και η κυβέρνηση της Ισλανδίας αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα.

Από το νέο έτος, απαγορεύει την χρήση βαρέως πετρελαίου (μαζούτ) στην επικράτειά της.

Αυτό σημαίνει ότι, τα κρουαζιερόπλοια που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ισλανδία, θα πρέπει να ενσωματώσουν ειδικούς μηχανισμούς καθαρισμού των καυσαερίων, που θα μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του θείου.

Η σχετική απόφαση θα υιοθετηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ισλανδίας εντός της εβδομάδας.

“Φυσικά, μπορούν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο ώσπου να κυριαρχήσουν άλλες μορφές ενέργειας, κάτι που ελπίζω να γίνει στο μέλλον. Όμως το βαρύ μαζούτ είναι η πιο βρώμικη μορφή πετρελαίου που χρησιμοποιείται σήμερα και, άρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να απαλλαγούμε από αυτή”, όπως δήλωσε ο Γκουντμουντουρ Γκουμπραντσον υπουργός Περιβάλλοντος Ισλανδίας

Ανάλογες απαγορεύσεις ισχύουν, ήδη, μεμονωμένα, σε τοπικό επίπεδο, σε κάποιες περιοχές όπως τα νορβηγικά φιορδ.

Είναι, όμως, η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο δραστικό μέτρο σε εθνικό επίπεδο.

Το βαρύ μαζούτ, που χρησιμοποιούν, κυρίως, τα πλοία, είναι από τα πιο ρυπογόνα καύσιμα. Η αιθάλη που εκλύεται στην ατμόσφαιρα δεν είναι μόνο βλαβερή για την ανθρώπινη υγεία. Έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους παγετώνες, το λιώσιμο των οποίων επιταχύνει.

(euronews.com)