Ανοδικά το brent – Αμετάβλητο το αμερικανικό αργό

capital.gr

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη τα futures του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να κρατά αμετάβλητη την τιμή του, την ώρα που το μπρεντ σημείωσε κέρδη, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν μία απόφαση για τους στόχους παραγωγής αργού πετρελαίου από τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), μετά τις αναφορές ότι είχε προταθεί μείωση παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, έκλεισε αμετάβλητο στα 58,43 δολάρια το βαρέλι, στο Ανταλλακτήριο Εμπορευμάτων Νέας Υόρκης. Την Τετάρτη, μετά από άνοδο 4,2%, είχε κλείσει σε υψηλό από τις 21 Νοεμβρίου.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Φεβρουαρίου, έκλεισε στα 63,39 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,6%.

Καθώς η συνεδρίαση έβαινε προς το τέλος έγινε γνωστό ότι μετά από μία ημέρα διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, οι αρμόδιοι υπουργοί των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ενέκριναν περικοπή 500.000 βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους αθροιστικά, κάτι ωστόσο που ήδη εφαρμόζεται σχεδόν από τις αρχές του 2019.

Κρίσιμες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ενώ οι αποφάσεις θα πρέπει να εγκριθούν και από το ευρύτερο σχήμα του OPEC+, στο οποίο συμμετέχει μεταξύ άλλων χωρών και η Ρωσία. Αντιπρόσωποι πετρελαιοπαραγωγών χωρών σημείωναν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία ως προς το πώς θα μοιραστούν οι περικοπές μεταξύ των κρατών – μελών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη Σαουδική Αραβία, που έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα και στη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε πάντως, σε συνέντευξή του στο ίδιο πρακτορείο, ότι οι νέες περικοπές θα εφαρμοστούν το α’ τρίμηνο του 2020 μόνον εάν όλα τα μέλη του OPEC+ εφαρμόσουν με συνέπεια το 100% επί όσων θα δεσμευτούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ιράκ, το οποίο, αφού δεσμεύθηκε σε προηγούμενη φάση σε μείωση παραγωγής, τελικώς την αύξησε.