ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΕΛΠΕ: Ασκήσεις επί χάρτου για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Εξετάζεται κοινή “κάθοδος” με Edison

energypress.gr Σχέδια επί χάρτου έχουν ξεκινήσει τα ΕΛΠΕ για τη στρατηγική, τις συμμαχίες και τις κινήσεις τους, εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρουν πληροφορίες ετοιμάζουν πρόταση προς την Edison, για να εκφράσουν από κοινού το ενδιαφέρον τους, καθώς μια ενδεχόμενη συμφωνία των δύο εταιρειών για κοινή κάθοδό τους στο διαγωνισμό θα διευκόλυνε την επόμενη μέρα φέρνοντας μια πιο ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά.

Αντίθετα, αν τα ΕΛΠΕ κατέβουν στο διαγωνισμό χωρίς την Edison, την επόμενη μέρα,  θα είναι μέτοχοι σε δύο ανταγωνιστικές εταιρείες, στη μία μόνοι τους και στην άλλη με την Edison…

Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση των όποιων συμμαχιών των ΕΛΠΕ, θα παίξει η προκήρυξη του διαγωνισμού που όπως έχει ανακοινωθεί θα  δημοσιευτεί τον Ιανουάριο. Τότε ουσιαστικά θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να μάθουν τί ακριβώς πωλείται, τους όρους, τις δεσμεύσεις και τις εν δυνάμει συνέργειες, αν δημιουργούνται. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά ουσιαστική συζήτηση με κανέναν, αν δεν βγει η προκήρυξη» σημειώνει πηγή από την εταιρεία, διευκρινίζοντας ότι η οποιαδήποτε κίνηση τώρα είναι πρόωρη και η όποια συζήτηση υποθετική.

Το βέβαιο είναι ότι η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα αλλάξει άρδην την αγορά φυσικού αερίου, δημιουργώντας νέους πρωταγωνιστές και νέες συμμαχίες, ενώ το ενδιαφέρον που θα εκφραστεί αναμένεται μεγάλο λόγω των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση της απολιγνιτοποίησης, θα αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή,   για τα επόμενα 10 χρόνια ενώ οι επεκτάσεις των δικτύων διανομής δημιουργούν νέες ευκαιρίες. Η ζήτηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θα ανέβει στη δεκαετία κατά 1 έως 2,5 δισ. κυβικά μέτρα και συγκεκριμένα στα 8 δισ. από περίπου 6 δισ. κυβικά μέτρα σήμερα.

Η ζήτηση αερίου στη χώρα μας αναμένεται εφέτος αυξημένη κατά 15% σε σχέση με το 2018 γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της χρήσης του καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, στις εξαγωγές αλλά και στην αυξημένη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου λόγω της βελτίωσης των σχετικών υποδομών. Σημειώνεται επίσης ότι οι επενδύσεις που προγραμματίζονται την επόμενη 5ετία από τις εταιρίες εμπορίας, υποδομών και διεθνών δραστηριοτήτων που θα προκύψουν από τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ φθάνουν σε 750 εκατ. ευρώ.

Το καλοκαίρι η επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα CGTP

Όσον αφορά τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, προχωρούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ωστόσο καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλαίσιο ενίσχυσης και τα  ΑΔΙ. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι.

Στα σχέδια του ομίλου είναι η ανάπτυξη στις ΑΠΕ με απώτερο στόχο ένα χαρτοφυλάκιο 500 MW.

(της Μαρίνας Πρωτονοταρίου, mononews.gr)