ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τέλος οι επισκέψεις στην εφορία για χιλιάδες συναλλαγές

Του Σπύρου Δημητρέλη capital.gr

Σε νέο γύρο αποσυμφόρησης των εφοριών με κατάργηση των υποχρεωτικών επισκέψεων των φορολογούμενων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Μια σειρά σημαντικών και πολύ συνηθισμένων μεταβολών στα στοιχεία Μητρώου των φορολογούμενων θα μεταδίδονται αυτόματα στο Τaxis και θα καταχωρούνται στο Μητρώο τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τη σχετική απόφαση που προβλέπει τη διασύνδεση κρίσιμων υπηρεσιών με τα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γίνεται αυτόματη επικαιροποίησή τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση η ΑΑΔΕ θα διασυνδεθεί με το πληροφοριακό σύστημα “Μητρώο πολιτών” του υπουργείου Εσωτερικών

Η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση των παρακάτω διαδικτυακών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

– Διαδικτυακή υπηρεσία δεδομένων ληξιαρχικής πράξης γάμου.

– Διαδικτυακή υπηρεσία δεδομένων ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης.

– Διαδικτυακή υπηρεσία δεδομένων ληξιαρχικής πράξης θανάτου.

– Διαδικτυακή υπηρεσία δεδομένων γέννησης του Δημοτολογίου.

– Διαδικτυακή υπηρεσία δεδομένων οικογενειακής κατάστασης του Δημοτολογίου.

Σκοπός της διασύνδεσης είναι η αξιοποίηση των δεδομένων των πολιτών και η άμεση ενημέρωση των στοιχείων των φορολογούμενων με:

– Μεταβολές στοιχείων στο Φορολογικό Μητρώο.

– Μεταβολές στοιχείων Δήλωσης Απόδοσης ΑΦΜ/ Μεταβολής Ατομικών Στοιχείων.

– Ορισμό φορολογικού εκπροσώπου στην Ελλάδα.

– Απενεργοποίηση κωδικών πρόσβασης χρήστη σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet σε περίπτωση θανάτου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πολλές από τις παραπάνω μεταβολές οι φορολογούμενοι ήταν υποχρεωμένοι σε φυσική παρουσία στην εφορία. Με την αυτοματοποίηση των σχετικών διαδικασιών δεν προκύπτει μόνο όφελος για τους φορολογούμενους με τη μορφή της εξοικονόμησης χρόνου. Απελευθερώνεται και ανθρώπινο δυναμικό από τις εφορίες που μπορεί να αξιοποιηθεί σε έργο με υψηλότερη προστιθέμενη αξία, όπως είναι οι φορολογικοί έλεγχοι.