ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Σε υψηλό τριών μηνών έκλεισε το αμερικανικό πετρέλαιο

capital.gr

Σε υψηλό τριών μηνών κινήθηκαν την Πέμπτη τα συμβόλαια πετρελαίου (από τα μέσα Σεπτεμβρίου), με τις διεθνείς τιμές να σημειώνουν κέρδη για έκτη συνεχή συνεδρίαση.

Η άνοδος του πετρελαίου ήρθε μια μέρα μετά αφότου κυβερνητικά δεδομένα έδειξαν εβδομαδιαία μείωση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, την ώρα που οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της περίφημης συμφωνίας “Πρώτης Φάσης” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. 

Το αμερικανικό αργό μειώθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 13 Δεκεμβρίου, στα 446,8 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 1,3 εκατομμυρίου βαρελιών, όπως ανακοίνωσε χθες η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο του αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου πρόσθεσε 29 σεντς ή 0,5% στα 61,22 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου, στο μεταξύ, κέρδισε 37 σεντς ή 0,6% στα 66,54 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures, σημειώνοντας κέρδη για έκτη συνεχή συνεδρίαση, το μεγαλύτερό του σερί από τις 10 Ιανουαρίου όταν είχε σημειώσει δέκα σερί κερδοφόρες συνεδρίες.

Νωρίτερα, η Κίνα ανακοίνωσε έναν κατάλογο για δασμολογικές εξαιρέσεις σε έξι χημικά-πετρελαϊκά αμερικανικά προϊόντα.

”Οι κινεζικές δασμολογικές παραχωρήσεις σε πετρελαϊκά προϊόντα των ΗΠΑ ενισχύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, αν και οι ανακοινώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι ανεπαρκείς”, δήλωσε ο Manish Raj, υψηλόβαθμο στέλεχος της Velandera Energy.

Υπενθυμίζεται επίσης, πως ο στρατός των ΗΠΑ, ο οποίος εγκατέλειψε τις βάσεις του στη Συρία, όταν ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στα βορειοανατολικά της χώρας, η οποία βαφτίστηκε επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ήδη αρχίσει να επιστρέφει και έχει ήδη καταλάβει εκ νέου έξι στρατιωτικές βάσεις, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το αμερικανικό στρατιωτικό σώμα ενισχύεται στην περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία και το Ιράκ και σε περιοχές με πετρελαϊκά πεδία. Η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στη Συρία σχεδιάζει να βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Al-Hasakah.