ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Σε χαμηλό 20ημέρου το πετρέλαιο, μετά τον “καθησυχασμό” Τραμπ για Ιράν

capital.gr

Σημαντική πτώση σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το Ιράν λειτούργησε καταπραϋντικά για τις αγορές όσον αφορά τους φόβους για μια “θερμή” στρατιωτική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, το Ιράν “μοιάζει να οδηγεί την κατάσταση σε αποκλιμάκωση” μετά τα πυραυλικά του πλήγματα κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, στα οποία δεν υπήρξαν απώλειες ζωής Αμερικανών στρατιωτικών. Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέες τιμωρητικές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στην πτώση των τιμών του πετρελαίου συνετέλεσε και η απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε σήμερα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο τύπου brent παράδοσης Μαρτίου  υποχώρησε κατά 2,83 δολ. ή 4,2%, κλείνοντας στα 65,44 δολ. το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 16 Δεκεμβρίου. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου “έχασε” 3,09 δολ. ή 4,9%, κλείνοντας στα 59,61 δολ. το βαρέλι. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 12 Δεκεμβρίου.

Λίγο μετά την επίθεση του Ιράν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, τόσο το brent όσο και το WTI είχαν αγγίξει υψηλά εννεαμήνου. Τα πλήγματα ήταν απάντηση στην εκτέλεση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σολεϊμανί από χτύπημα αμερικανικού drone κατά του οχήματος στο οποίο επέβαινε, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης του Ιράκ προ ημερών.

“Δεν θεωρείται πιθανό το Ιράν να προχωρήσει σε νέα πλήγματα, καθώς φοβάται την κλιμάκωση”, τονίζει ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Price Futures Group. “Έτσι, το πετρέλαιο μοιάζει τώρα πιο ασφαλές απ’ ό,τι πριν την ιρανική επίθεση”.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι τα αποθέματα αργού της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη άνοδο μετά από τρεις εβδομάδες πτώσης. Αναλυτές που είχαν απαντήσει σε έρευνα της S&P Global Platts προέβλεπαν κατά μέσο όρο πτώση κατά 3,7 εκατ. βαρέλια.