ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ελλάδα: Κύκλωμα για νοθευμένα καύσιμα με αρχηγό Κύπριο

energypress.gr 10 01 2020 | 11:03

Οι ελληνικές αρχές ξήλωσαν κύκλωμα που μετέφερε χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα οι οποίοι διοχετεύονταν σε 20 πρατήρια της Αττικής. Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται να είναι 50χρονος αλλοδαπός με κυπριακό διαβατήριο που ζει μόνιμα στη Βουλγαρία ο οποίος πλέον καταζητείται.

Σύμφωνα με ελλαδικά Μέσα Ενημέρωσης οι διαλύτες διανέμονταν σε πρατήρια καυσίμων που πουλούσαν καύσιμα σε χαμηλές τιμές με στόχο τη νόθευση τους, το λαθρεμπόριο και το παράνομο κέρδος. Εικάζεται ότι το κράτος απώλεσε σε δασμούς 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο 50χρονος, σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις ελληνικές Αρχές και για άλλες παράνομες πράξεις. Οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν συνολικά 20 άτομα και σχημάτισαν δικογραφία για ακόμα 52. Το κύκλωμα, το οποίο δρούσε από τις αρχές του 2018, έφερνε στην Ελλάδα με νταλίκες χημικούς διαλύτες, τους οποίους αποθήκευε σε ντεπόζιτα σε αποθήκες στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι. Στη συνέχεια, διακινούνταν με βυτία οι χημικοί διαλύτες σε συνολικά 20 βενζινάδικα της Αθήνας. Στα πρατήρια αυτά γινόταν η νόθευση της βενζίνης και στη συνέχεια τα νοθευμένα καύσιμα έμπαιναν στις νόμιμες δεξαμενές των πρατηρίων. Η νόθευση γινόταν με αναλογία ένα προς πέντε και έτσι κατά τους ελέγχους δεν γινόταν αντιληπτή από τις υπηρεσίες του κράτους.

Όπως αναφέρει το Έθνος, για τη μεταφορά των διαλυτών από τη Βουλγαρία χρησιμοποιούνταν δύο βουλγάρικες εταιρείες, διαχειριστής των οποίων ήταν ο καταζητούμενος αρχηγός του κυκλώματος. Παραλήπτης των διαλυτών ήταν ελληνική εταιρεία, που εμφανιζόταν να δραστηριοποιείται στις βαφές. Επίσης, για τη διακίνηση των διαλυτών, χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες εταιρείες «φαντάσματα» που δήθεν δραστηριοποιούνταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων. Κατά την κίνηση των φορτηγών οχημάτων που εισέρχονταν από τη Βουλγαρία λαμβάνονταν μέτρα προστασίας προς αποφυγή ελέγχων και αποκάλυψης της παράνομης δραστηριότητας, διαθέτοντας προς τούτο προπομπούς αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, οι χημικοί διαλύτες παραλαμβάνονταν, αυθημερόν ή τις επόμενες ημέρες, από τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης με διαδικασία μετάγγισης από παλετοδεξαμενές σε βυτία και κατέληγαν σε 21 επιχειρήσεις – πρατήρια υγρών καυσίμων, σε διαφορές περιοχές της Αττικής. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε 6 αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 τόνοι χημικών διαλυτών.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Βήματος, εμπλέκει τον 50χρονο Κύπριο στην απόπειρα φόνου κατά του Αντώνη Φανιέρου τον Μάιο του 1997. Το ίδιο δημοσίευμα τον εμπλέκει και σε άλλες εγκληματικές πράξεις, ενώ τον φέρει να διατηρεί «δεσμούς» με ανάλογες ομάδες στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, το άτομο αυτό φαίνεται να μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να έλαβε χρηματικό ποσό, ενώ στη συνέχεια έφυγε από την Κύπρο.

(Alpha Κύπρου)