ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Με 10 Εκατ. Ευρώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Χρηματοδοτεί Έργα Εξοικονόμησης Ενέργειας

Πηγή: Δημήτρης Αβαρλής energia.gr

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν την κορωνίδα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου για μείωση των εκπομπών CO2. Ο στόχος αυτός αποτυπώθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας έως το 2030 να ανακαινιστούν 600.000 κτίρια ή κτιριακές μονάδες. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε αρκετούς δήμους και περιφέρειες της χώρας. Οι δράσεις αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οδοφωτισμό και στα δημόσια κτίρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει μια πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «η αναβάθμιση μπορεί να αφορά ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, χρήση ΑΠΕ, συστήματα διαχείρισης ενέργειας κλπ. Παρεμβάσεις δηλαδή, με τις οποίες επιδιώκεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας».

Σε σχέση με την πρόσκληση ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επισημαίνει πως «η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που μάλιστα συνδυάζεται με την εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». «Στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσίων κτιρίων που χρήζουν βελτίωσης της ενεργειακής τους αποδοτικότητας και το διαθέσιμο κονδύλι των 10 εκ. ευρώ μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το “πράσινο αποτύπωμα” των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε μία εποχή που η ανάκτηση της αρμονίας στην σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αποτελεί το νο1 ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτει.

Όμως και η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά το έργο «Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου» στο οποίο συμμετέχουν έξι εταιρείες. Παράλληλα, σε επίπεδο δήμων γίνονται διαγωνισμοί. Στην Τρίπολη την προηγούμενη βδομάδα σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Αλ. Κανελλόπουλος τόνισε πως επιδιώκεται η εξοικονόμηση 60.000 ευρώ από έργα ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια, κυρίως σχολεία. Οι παρεμβάσεις αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ.

Με  δεδομένο ότι τα κτίρια ευθύνονται σήμερα για το 40% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας, η κυβέρνηση έχει θέσει ως επιτακτική ανάγκη τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τους, μέσω προγραμμάτων ανακαίνισης. Όπως αποτυπώθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί ένας βέλτιστος συνδυασμός κανονιστικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων». Στόχος είναι να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2030, ενεργειακή ανακαίνιση σε ποσοστό 12-15% του κτιριακού αποθέματος. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός ανακαίνισης κτιρίων ή κτιριακών μονάδων έως το 2030 αναμένεται να φτάσει τις 600.000 αντί των 400.000 που είχαν θεωρηθεί στο αρχικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο ετήσιος στόχος αντιστοιχεί σε 60.000.