ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

East Med Gas Forum: Ισχυρό γεωστρατηγικό μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Του Χάρη Φλουδόπουλου capital.gr

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με όχημα την ενέργεια, πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, όπου πραγματοποιήθηκε η 3η υπουργική σύνοδος των κρατών μελών του περίφημου EastMed Gas Forum. Τις προηγούμενες ημέρες αποφασίστηκε η αναβάθμιση του EastMed Gas Forum από περιφερειακό φορέα συνεργασίας, σε μόνιμο οργανισμό που θα έχει ως στόχο την προαγωγή της συνεργασίας των κρατών της ανατολικής Μεσογείου με όχημα την ενέργεια. 

Από τις διεργασίες που εξελίχθηκαν το προηγούμενο διήμερο στο Κάιρο, θα πρέπει να σημειωθούν δύο σοβαρές παράμετροι. Πρώτον ότι στη σύνοδο παρέστησαν και εκπροσωπήθηκαν ως παρατηρητές δύο ισχυρές δυνάμεις που έχουν συμφέροντα και παρουσία στα κοιτάσματα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Οι δύο χώρες, με την παρουσία τους ενθάρρυναν τη μετεξέλιξη του EastMed Gas Forum και την αναβάθμιση του ρόλου του.

Δεύτερον, το καταστατικό του EastMed Gas Forum θέτει ως προϋπόθεση για να γίνει μια χώρα μέλος, την αποδοχή και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Άλλωστε όπως τόνισε ο ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, οι χώρες που συμμετέχουν στον EastMed Gas Forum χρησιμοποιούν την ενέργεια ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία και όχι ως αφορμή για συγκρούσεις σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή. 

Η απαράβατη αυτή προϋπόθεση αποτελεί και το κυριότερο μήνυμα που στέλνουν τα κράτη μέλη της περιοχής προς την Τουρκία, η οποία, όπως ανέφερε και ο Κ. Χατζηδάκης, θα μπορούσε να γίνει έκτη στον οργανισμό εάν εγκατέλειπε τις προκλητικές ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το περιβόητο μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ. 

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη, η οποία δείχνει τον υψηλό βαθμό κινητοποίησης της ελληνικής πλευράς στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας, αφορά στη συνάντηση που είχε ο κ. Χατζηδάκης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Tarek El Molla. Ο Έλληνας υπουργός συζήτησε με τον ομόλογό του, παρουσία ελληνικών ενεργειακών ομίλων με παρουσία στην χώρα, την προοπτική να συμμετάσχει η Αίγυπτος στον αγωγό East Med, που προορίζεται να μεταφέρει αέριο της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Σημειώνεται ότι το EastMed Gas Forum αποτελεί τον πρώτο στο είδος του οργανισμό σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Πριν την υπουργική σύνοδο του forum πραγματοποιήθηκε η οριστικοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου, (Gas Industry Advisory Committee) στην οποία συμμετέχουν ήδη τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean. Μετά την οριστικοποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Eπιτροπής ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών εταιρειών από όλες τις παραμέτρους και πτυχές της βιομηχανίας φυσικού αερίου. 

Σημειώνεται τέλος ότι εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Tarek El Mola, ο Κ. Χατζηδάκης είχε συναντήσεις με τους υπουργούς ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη, του Ισραήλ, Yuval Steinitz αλλά και με την υφυπουργό ανάπτυξης της Ιταλίας Stefano Patuanelli, με τους οποίους συζήτησε τα επόμενα βήματα για την διαδικασία υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού EastMed καθώς και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος όπως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.