Καύσιμο: Τι να κάνετε αν βάλατε το λάθος;

in.gr 19 Ιανουαρίου 2020, 04:10

Μπορεί το λάθος καύσιμο να καταστρέψει το όχημα;

Οι πρώτες κινήσεις

Εάν παρατηρήσεις χρήση λάθος καυσίμου κατά τον ανεφοδιασμό, πρέπει να αποφύγεις την εκκίνηση του κινητήρα, ακόμη και αν έχεις βάλει μόνο μια μικρή ποσότητα από το «άλλο» καύσιμο.

Οπότε, σπρώχνεις το αυτοκίνητο στην άκρη για να ελευθερώσεις την αντλία και καλείς την οδική βοήθεια που θα σε πάει στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο για την αποκατάσταση.

Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους σφάλματα, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσαρμόζουν όλο και περισσότερο τα αυτοκίνητά τους με στόμια ρεζερβουάρ που αποτρέπουν τη σύγχυση. Τα συνεργεία και τα αξεσουαράδικα μάλιστα διαθέτουν επίσης ειδικά καλύμματα ή και αυτοκόλλητα για τα ρεζερβουάρ. Ειδικά αυτά τα τελευταία θα τα έχετε δει σε πλήθος χρονομισθωμένων αυτοκινήτων.

Έγινε το λάθος και μετά;

Ο πιο συνηθισμένο λάθος είναι να σου γεμίσουν το ρεζερβουάρ ντίζελ με βενζίνη και όχι το ανάποδο. Και αυτό διότι είναι σχεδόν αδύνατο λόγω της διαφοράς μεγέθους στα αντίστοιχα πιστόλια -εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις μπιντόνι.

Ένα αυτοκίνητο ντίζελ του οποίου το ρεζερβουάρ περιέχει βενζίνη, ξεκινά με την κατανάλωση του υπόλοιπου πετρελαίου που υπάρχει στη γραμμή τροφοδοσίας πριν η βενζίνη φτάσει στον κινητήρα. Ωστόσο, το ντίζελ έχει λιπαντικό αποτέλεσμα που εμποδίζει τη φθορά και τελικά τη βλάβη των εξαιρετικά ευαίσθητων τμημάτων της αντλίας ψεκασμού που λειτουργεί υπό υψηλή πίεση.

Προσοχή!

Η βενζίνη δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Αντιθέτως, έχει καθαριστικό αποτέλεσμα, καταστρέφοντας το προστατευτικό στρώμα που εναποθέτει το ντίζελ στο σύστημα ψεκασμού. Έτσι, μόλις ακούσεις ένα δυνατό κροτάλισμα κάτω από το καπό και ο κινητήρας αρχίσει να σκορτσάρει, πρέπει να σβήσεις αμέσως την ανάφλεξη και ζητήσεις βοήθεια