ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Πάγια ρύθμιση: Ποιοι θα περάσουν από τις 12 στις 24 δόσεις – Στις 26 Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα

naftemporiki.gr

Με προσεκτικά βήματα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών ώστε η υπουργική απόφαση να πάρει την τελική της μορφή και να προχωρήσει η διαδικασία για την εφαρμογή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων για τακτικές οφειλές στην εφορία ή των 48 δόσεων για έκτακτες οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή για εκείνους που έχουν υπαχθεί στη παλαιά ρύθμιση των 12 δόσεων. Δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα να περάσουν στις 24 δόσεις μόνο όσοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 12 δόσεις μετά την 1η Νοεμβρίου του 2019.

Αυτό θα συμβεί όταν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμβεί στις 26 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την νέα πάγια ρύθμιση, οι οφειλέτες μπορούν

  • να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 24 μηνιαίες δόσεις για φόρους όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κι άλλους φόρους στην εφορία ή τελωνεία. Η ρύθμιση των οφειλών γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
  • να ρυθμίσουν έκτακτες οφειλές, όπως φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα, σε έως 48 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • όλα τα νέα χρέη προς την εφορία, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι

Σύμφωνα με τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ. Η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%, για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 12 δόσεις. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να καταβάλει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (είτε πρόκειται για τακτική είτε για έκτακτη οφειλή), μπορεί να επανενταχθεί στη ρύθμιση πληρώνοντας διπλή προκαταβολή, αφού αφαιρεθούν οι δόσεις στις οποίες ήταν συνεπής. Όσον αφορά το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται όμως και για την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου με μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Με το βλέμμα στις αγορές

Ολοκληρώνονται σήμερα οι δια ζώσης διαβουλεύσεις των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Αργά το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια ώρα με γοργό ρυθμό προχωρά η προετοιμασία για νέα έξοδο στις αγορές με ομόλογο μακράς διάρκειας τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.