ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Total: Το προφίλ του ενεργειακού κολοσσού – Ο ρόλος του σε Ελλάδα και Κύπρο

energypress.gr

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με δραστηριότητα σε περισσότερες από 130 χώρες, η γαλλική Total, λαμβάνει ενεργό μέρος στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Η Total είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Κυπριακή ΑΟΖ αφού έχει εξασφαλίσει δικαιώματα, μόνη ή σε κοινοπραξία σε έξι από τα εννέα οικόπεδα που έχει δημοπρατήσει η Κυπριακή δημοκρατία. Παρά τις Τουρκικές προκλήσεις προχωρά κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα εκμετάλλευσης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. 

Η παρουσία της Total στην Ελλάδα – Κύπρο

Σημαντική όμως είναι η παρουσία της και νότια της Κρήτης αφού η γαλλική εταιρεία είναι επικεφαλής των ερευνών της κοινοπραξίας που απαρτίζεται από την ίδια σε ποσοστό 40%, την Exxon Mobil με επίσης 40% αλλά και των ΕΛΠΕ που μετέχουν με 20%. Η έρευνα των υποθαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη θα διαρκέσει οκτώ έτη και θα πραγματοποιήσει γεώτρηση βάθους 4,000 μέτρων. 

«Είναι δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα αν πράγματι μας θωρακίζει η παρουσία τους. Όμως αν εταιρείες αυτού του μεγέθους έχουν παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουν παραγωγή και χιλιάδες εργαζομένους, δεν μπορεί να αγνοηθεί εύκολα η παρουσία τους από την Τουρκική πλευρά», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κωστής Σταμπόλης Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Total στη Λιβύη

Ο κ. Σταμπόλης, εξηγεί τη δραστηριότητα της Total στη Λιβύη. 

«Η TOTAL είναι στη Λιβύη εδώ και 60 χρόνια, έχει παραχωρήσεις, παράγει και πρόσφατα, το Δεκέμβριο υπέγραψε νέα συμφωνία με την κυβέρνηση του Σαράτζ για ένα καινούριο κοίτασμα. Δεν νομίζω πως θα προχωρήσουν άμεσα, στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, δείχνει όμως ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι παίκτης και στη Λιβύη. 

Ποιά είναι η ιστορία της Total

Η εταιρεία ιδρύθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας Πουανκαρέ απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρικής σχέσης με την Shell υπέρ της δημιουργίας μιας εξ ολοκλήρου γαλλικής εταιρείας πετρελαίου. Ιδρύθηκε το 1924 ως “γαλλική εταιρεία πετρελαίου” με την υποστήριξη 90 γαλλικών τραπεζών και μετονομάστηκε σε TOTAL στις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν μειώθηκε δραματικά η συμμετοχή του γαλλικού δημοσίου και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Σήμερα η TOTAL διαθέτει περισσότερα από 800 σημεία παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, απασχολεί 100,000 υπαλλήλους ξοδεύει πάνω από δις ευρώ στην έρευνα το χρόνο και έχει έσοδα 180 δισεκατομμυρίων ευρώ, όσο περίπου το ΑΕΠ της Ελλάδας. 

(skai.gr)