ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Έρχονται νέα μέτρα για το λαθρεμπόριο καυσίμων

PatraTimes.gr

Μέτρα παρακολούθησης σε όλα τα καύσιμα από το διυλιστήριο μέχρι το ρεζερβουάρ – Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει «τρύπες» στον Προϋπολογισμό για να κάνει μειώσεις φόρων

Νομοσχέδιο και μέτρα για να περιορίσει το λαθρεμπόριο που γίνεται σε όλα τα καύσιμα -ακόμα και στο υγραέριο κίνησης των αυτοκινήτων-, καθώς και στα ποτά και στα τσιγάρα φέρνει τον Φεβρουάριο προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Θέλει να κλείσει «τρύπες» στον κρατικό προϋπολογισμό και να παρουσιάσει πειστικό σχέδιο στους θεσμούς για ταχεία μείωση των φόρων. Ό,τι επιπλέον καταφέρει να εισπράξει μέσα στη χρονιά το Δημόσιο από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (πέραν των 7,2 δισ. ευρώ που τα έχει ήδη προϋπολογίσει για το 2020) θα αφαιρείται άμεσα και σε μόνιμη βάση από τον ΕΝΦΙΑ και την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.

Πώς θα το καταφέρει αυτό το υπουργείο Οικονομικών; Χρήστος Σταϊκούρας και Απόστολος Βεσυρόπουλος έχουν ήδη συγκροτήσει επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών που συζητά με εκπροσώπους της αγοράς για τα μέτρα.

Με εντολή Σταϊκούρα θα επεκταθεί υποχρεωτικά η χρήση συστημάτων παρακολούθησης των «εισροών- εκροών» σε όλα τα καύσιμα, παντού, και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα διακίνησης. Νέες διατάξεις θα επεκτείνουν τα μέτρα ελέγχου από τα διυλιστήρια μέχρι την αντλία – και στο ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων ακόμη.
Οι μεταφορείς δε θα υποχρεωθούν να τοποθετήσουν εκ νέου συστήματα GPS και ιχνηθέτησης στα βυτιοφόρα. Εξάλλου, θα τεθούν νέες διορίες και ποινές για τη συμμόρφωση όλων, ακόμα και για διατάξεις που προϋπήρχαν αλλά έμεναν στα συρτάρια ή ατόνησαν μετά τα πρώτα χρόνια εφαρμογής τους. Από τα μέτρα δεν εξαιρούνται ακόμα και τα αέρια καύσιμα (υγραέριο κίνησης κ.λπ.), καθώς οι έλεγχοι αποκαλύπτουν συνεχώς νέα κρούσματα ή μεθόδους απάτης και νοθείας.

Διαρροή εσόδων

Με ένα συνεκτικό πακέτο νέων και παλαιών ρυθμίσεων που έμεναν ανεφάρμοστες, το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να… μηδενίσει το κοντέρ στα μέτρα περιορισμού του λαθρεμπορίου. Εστιάζει ιδιαίτερα στα προϊόντα που επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επειδή είναι ακριβώς αυτά που κατεξοχήν προκαλούν τη μεγαλύτερη καταστροφή στο περιβάλλον και στην υγεία (καπνός, οινοπνευματώδη, παράγωγα πετρελαίου).

Αν πετύχει έτσι να συλλάβει, π.χ., 100-150 εκατ. ευρώ από τα τουλάχιστον 400-500 στα οποία, με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις, (ή έως και δισεκατομμύρια κατ’ άλλες) υπολογίζονται οι ετήσιες απώλειες εσόδων για το κράτος, θα μπορούσε η κυβέρνηση να καλύψει από φέτος τη μισή και πλέον μείωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 200-250 εκατ. ευρώ, δηλαδή 15%-20% – τα συνολικά έσοδα που φέρνει στο κράτος είναι 1,2 δισ. ευρώ.

Η διαρροή εσόδων από το λαθρεμπόριο θεωρείται μόνιμη και έτσι η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πείσει τους θεσμούς πως είναι μόνιμη και η εξοικονόμηση από την περιστολή του φαινομένου. Η Ελλάδα φιγουράρει άλλωστε πάντα ψηλά στον «κενό ΦΠΑ», δηλαδή στις απώλειες εισπράξεων από έμμεσους φόρους κατανάλωσης, που υπολογίζονται αναλογικά με την αξία των παράνομα διακινούμενων προϊόντων.