Κορονοϊός: Στα πλοία για την αποθήκευση αργού στρέφονται μεγάλοι traders

energypress.gr

Κορυφαίοι traders πετρελαίου του κόσμου λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας αργού καθώς ο κορονοϊός καλπάζει.

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι οι Vitol SA, Royal Dutch Shell Plc και Litasco SA είναι μεταξύ των εταιρειών που σπεύδουν να αποθηκεύσουν πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση του κινεζικού ιού. Κύκλοι της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ναυλομεσίτες, σημειώνουν ότι οι εν λόγω εταιρείες συζητούν το ενδεχόμενο ενοικίασης μεγάλων δεξαμενόπλοιων για λόγους αποθήκευσης, καθώς η βίαιη πτώση της κινεζικής ζήτησης για αργό οδηγεί σε αιτήματα για αναστολή της μεταφοράς τέτοιων φορτίων.

Ενώ η άνοδος της ζήτησης για πλωτή αποθήκευση πετρελαίου προκαλεί ελάχιστα σοκ στην αγορά, της οποίας κινητήριος μοχλός είναι η Κίνα, εντούτοις η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει το μέγεθος της αγοραστικής αδυναμίας στην ασιατική χώρα. Θεωρητικά, πάντως, η αποθήκευση πετρελαίου στη θάλασσα φαντάζει λιγότερο επικερδής από άλλες επιλογές στην ξηρά.

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια τέτοια συμφωνία και είναι πιθανό οι εταιρείες εμπορίας πετρελαίου να εξετάσουν την οικονομική βιωσιμότητα μιας τέτοιας κίνησης προτού προβούν σε αυτήν, αναφέρει το Bloomberg.

Τέλος, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση πως η ζήτηση των κινεζικών διυλιστηρίων για αργό έχει μειωθεί κατά 15%, ήτοι 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς ο κορονοϊός βάζει φρένο στις μετακινήσεις από και προς την Κίνα.

(ναυτικά χρονικά)