ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΙΕΑ: “Σημαντικές” οι συνέπειες του κοροναϊού στο πετρέλαιο

energypress.gr

Ο νέος κοροναϊός θα έχει “σημαντικές” συνέπειες στη ζήτηση πετρελαίου, η πρόβλεψη για αύξηση της οποίας φέτος αναθεωρήθηκε δραστικά προς τα κάτω, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Στο πλαίσιο αυτό η IEA αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 365.000 βαρέλια ημερησίως τις προσδοκίες της για αύξηση της ζήτησης αργού το 2020, η οποία αναμένεται πλέον να είναι 825.000 βαρέλια την ημέρα, στο χαμηλότερο σημείο από το 2011, και προβλέπει συρρίκνωση της ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η ζήτηση αναμένεται έτσι να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο.

“Οι συνέπειες του Covid-19 στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα είναι σημαντικές”, εκτιμά η IEA στη μηνιαία έκθεσή της για το πετρέλαιο.

Η Υπηρεσία επισημαίνει πως υπάρχει “ήδη σημαντική επιβράδυνση της κατανάλωσης πετρελαίου και της οικονομίας ευρύτερα στην Κίνα”, ενώ οι επιπτώσεις της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η IEA, η οποία συμβουλεύει ανεπτυγμένες χώρες για την ενεργειακή πολιτική τους, επισημαίνει πως η επιδημία του SARS το 2003 χρησιμοποιείται συχνά για λόγους σύγκρισης, όμως υπογραμμίζει πως η Κίνα έχει έκτοτε αλλάξει πολύ.

Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου ήταν έτσι 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2003 και πέρυσι είχε υπερδιπλασιαστεί, στα 13,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το 2019, άνω των τριών τετάρτων της αύξησης της ζήτησης οφειλόταν στην Κίνα.

“Σήμερα βρίσκεται στο κέντρο των παγκόσμιων αλυσίδων προμηθειών και τα ταξίδια με προορισμό ή προέλευση την Κίνα έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση, αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες διάδοσης του ιού”, υπογραμμίζει η IEA.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) είχε ήδη αναθεωρήσει χθες, Τετάρτη, σημαντικά προς τα κάτω την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού φέτος, υπογραμμίζοντας την επίδραση στην Κίνα του κοροναϊού επί των καυσίμων για τις μεταφορές, κυρίως την αεροπορία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)