ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αποφασιστική κίνηση Κομισιόν για στήριξη επιχειρήσεων λόγω κοροναϊού – Σήμερα οι πρώτες ανακοινώσεις στην Αθήνα

Της Δήμητρας Καδδά capital.gr

Τα πρώτα μέτρα στοχευμένης στήριξης επιχειρήσεων που ήδη δέχθηκαν πλήγμα από το κοροναϊό θα ανακοινωθούν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως προαναγγέλθηκε χθες περιλαμβάνουν την  αναβολή πληρωμής εισφορών, ΦΠΑ και άλλων φόρων σε εταιρείες που διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά από   αποφάσεις αναγκαστικών μέτρων προφύλαξης έναντι των κρουσμάτων  του κοροναϊού.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας που θα γίνει σε πολλά στάδια και πρέπει να συνδυάζεται με τις εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και με την πορεία της κρίσης. Και τούτο καθώς λαμβάνει χώρα ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς (αλλά και “εντός” αυτών) για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το επόμενο διάστημα και θα δημιουργήσουν τον αναγκαίο δημοσιονομικό “χώρο” για μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Ο επόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Σε αυτό επιχειρείται να υπάρξει μία συντονισμένη απόφαση-απάντηση και ανακοινώσεις για στήριξη της οικονομίας και του συστήματος υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει αίτημα εξαίρεσης δαπανών από τα πλεονάσματα έχοντας κατά νου και τις δαπάνες που συνδέονται με τη προσφυγική κρίση.

Στήριξη από Κομισιόν


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  εξωτερίκευσε την πίεση που ασκεί σε 2 κατευθύνσεις για την διασφάλιση του αναγκαίου χώρου.

1.      Μέσω επιστολής του Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι προαναγγέλθηκε ένας ενιαίος τρόπος αξιολόγησης του συνολικού πακέτου των προτάσεων με ορίζοντα έως τον Απρίλιο από την ίδια την Επιτροπή. Ο λόγος για μία κίνηση η οποία βοηθά τις ελληνικές επιδιώξεις για μία κοινή στάση ανά την ΕΕ που δεν θα επιφέρει επιπλέον εμπόδια στη χώρα που τελεί σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

2.      Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του απεύθυνε κάλεσμα για αποφάσεις στη σύνοδο της προσεχούς Δευτέρας με συγκεκριμένα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα για την υγεία, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

Η επιστολή των Επιτρόπων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δισέλιδη επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη συντονισμένη κίνηση κατάθεσης και έγκρισης αιτήσεων κρατών-μελών για τη λήψη των μέτρων στήριξης της οικονομίας έναντι της κρίσης του κοροναϊού.

Ζητά από τα κράτη τα αιτήματα “ιδανικά” να ενσωματωθούν στα νέα Προγράμματα Σταθερότητας 2020 (σ.σ. Μεσοπρόθεσμοι Προϋπολογισμοί). Πρέπει να κατατίθεται από όλα τα κράτη στις Βρυξέλλες (σ..σ συνήθως κάθε Απρίλιο) μαζί με τα Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τους κανόνες θα πρέπει να ολοκληρώσει  στις αξιολογήσεις μέσα στο Μάιο. Έτσι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κοινό για όλα τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχώς μεταφέρει τη θέση της για συνολική αντιμετώπιση των  επιπτώσεων.  Ο λόγος για την πεποίθηση πως  πρέπει να κριθεί η Ελλάδα (όπως όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) με βάση τη ρήτρα απόκλισης. Σε αυτή τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κομισιόν και όχι το Eurogroup (όπως ισχύει με τους κανόνες Ενισχυμένης Εποπτείας).

Η Κομισιόν στην εν λόγω επιστολή προφανώς δεν απορρίπτει μέτρα που θα ληφθούν νωρίτερα.  Αναφέρεται στην ιταλική περίπτωση και στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κρίση παρά το “άνοιγμα” που θα προκαλέσουν στα δημοσιονομικά της. Επίσης δεν αποκλείεται και άλλα αιτήματα από κράτη μέλη πριν γίνει η διαδικασία του Προγράμματος Σταθερότητας. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το μόνο κράτος που έχει υποβάλλει αίτημα έκτακτων μέτρων είναι η Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο έκτακτο Eurogroup – θα αναλάβει το βάρος ενεργοποίησης της εν λόγω ρήτρας που προβλέπει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους όπως ορίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Τα αιτήματα με βάση την εν λόγω ρήτρα θα γίνονται από τα κράτη μέλη στην Κομισιόν και θα πρέπει να έχουν επαρκή αιτιολόγηση. Η ίδια θα πρέπει να αποφασίσει αν τα μέτρα που θα λαμβάνονται συνδέονται άμεσα με το γεγονός, αν θα είναι περιορισμένης διαρκείας ή αν θα φέρουν τέτοιο πλήγμα που θα διακυβεύεται η  βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου.

Η συνέντευξη Τζεντιλόνι

Αλλά και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι μιλώντας στην El Pais ανέφερε πως “είναι σαφές ότι οι οικονομίες μας θα υποφέρουν”,  κάνοντας σαφές πως ο “κοροναϊός απαιτεί συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. “Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη νομισματική πολιτική ως την μόνη εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι βρίσκεται στο όριο της” ανέφερε με νόημα  για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Για το Eurogroup της 16ης Μαρτίου είπε πως “θα πρέπει να αποφασίσει έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης”. Στα μέτρα περιέγραψε τα εξής:

* Πρώτα απ όλα θα πρέπει να υποστηριχθεί το σύστημα υγείας.

* Δεύτερον, να εξασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων (σ.σ. υπήρξε αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα για αναδρομολόγηση χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ).

* Τρίτον, να αντιμετωπισθούν πιθανές έκτακτες συνέπειες στην απασχόληση, ιδίως στους τομείς που πλήττονται περισσότερο και να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας.