ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε δοκιμασία ο Πρίνος από το κραχ των τιμών του αργού πετρελαίου – Τα δύο οχυρώματα της Energean

energypress.gr Αρνητικά επηρεάζεται και η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα, αυτή του Πρίνου Καβάλας  που λειτουργεί η Energean, από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές του αργού πετρελαίου.

Η μεγάλη πτώση των τιμών αγγίζει το παλιό και πολυδάπανο κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο έχει κόστος παραγωγής γύρω στα 20 δολάρια το βαρέλι. Η Energean έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κρατήσει ζωντανό το μοναδικό κοίτασμα στη χώρα, το οποίο, όμως, εξαιτίας και της παλαιότητάς του απαιτεί υψηλές επενδύσεις για την παραγωγή αξιόλογων ποσοτήτων πετρελαίου, οι οποίες καθίστανται εντελώς ασύμφορες ειδικά σε περιόδους χαμηλών τιμών.

Σε ένα γενικά αρνητικό περιβάλλον για τον κλάδο του upstream, λόγω και των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι χρηματοδοτήσεις εγχειρημάτων παραγωγής πετρελαίου δεν περιλαμβάνονται καν στην ατζέντα των μεγάλων διεθνών πιστωτικών οργανισμών.

Ο Πρίνος ήδη παράγει λιγότερες ποσότητες. Από το 2018 οπότε και ήταν χρονιά ρεκόρ με 4.000 βαρέλια ημερησίως, το 2019 μειώθηκε στα 3.300 και το 2020 αναμένεται πιο δύσκολο, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες.

Η έμφαση δίνεται πια από την Energean στην πλήρη ανάπτυξη του γειτονικού κοιτάσματος Έψιλον. Η εταιρεία αναμένει την κατασκευή της νέας εξέδρας από το κονσόρτσιουμ ρουμανικών εταιριών ώστε σε περίπου έναν χρόνο να αρχίσει η παραγωγή από τις κάθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα.

Το Ισραήλ και η Edison Ε&P

Ωστόσο, αν και τα δύσκολα για την εταιρία είναι εντός συνόρων, εντούτοις οι δραστηριότητές της εκτός αυτών φαίνεται να έχουν θωρακιστεί με προνοητικές ενέργειες.

Ο λόγος για το κοίτασμα φυσικού αερίου του Καρίς στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ αλλά και για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Edison. Όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η Energean έχει διασφαλίσει το 70% με 80% της μελλοντικής παραγωγής φυσικού αερίου που έχει συμβολαιοποιήσει με πελάτες της να μην επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις του Μπρεντ. Άρα οι επιπτώσεις είναι περιορισμένες.

Επιπλέον τα κεφάλαια γύρω στα 2,3 δις. ευρώ που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς και την εξαγορά της Edison Ε&P έχουν ήδη εξασφαλισθεί και, άρα, οι επενδύσεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Αναφορικά με το ”Energean Power”, το FPSO που θα χρησιμοποιήσει η εταιρία για την παραγωγή του φυσικού αερίου στα κοιτάσματα  του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες και παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κίνα, ο προγραμματισμός για την ολοκλήρωση της κατασκευής του κύτους παραμένει για τέλος του Μαρτίου. Τότε αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι μέχρι τη Σιγκαπούρη, όπου εκεί θα τοποθετηθούν τα έξαλα (topsides). δηλαδή ο αναγκαίος για τη λειτουργία του εξοπλισμός. Το Καρίς θα υποδεχτεί το FPSO στο τέλος της χρονιάς ώστε να αρχίσει η παραγωγή αερίου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.