Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα, κρίσιμος ο ρυθμός εξάπλωσης του κορονοϊού τις επόμενες μέρες – Πηγή: capital.gr

“Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις μας βασίζονται στα καθημερινά δεδομένα. Αυτό που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τόσο τα εσωτερικά δεδομένα, όσο και τις εξωτερικές εξελίξεις. Κάθε ώρα μετράμε τα δεδομένα, είμαστε σε συνεννόηση με την επιστημονική κοινότητα και την ώρα που πρέπει θα κάνουμε εκείνο που πρέπει”.

Με τα λόγια αυτά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη  χθεσινή, καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη του κορονοϊού, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη λήψη και περαιτέρω προληπτικών μέτρων για τη μείωση της διασποράς στη χώρα μας.

Ήδη από χθες έχουν τεθεί σε καραντίνα οι κάτοικοι των ορεινών χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά του δήμου Βοΐου Κοζάνης και αποφασίστηκε η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων των Δήμων τους. Η καραντίνα ισχύει για 14 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως ο 90χρονος που κατέληξε από τον κορονοϊό ήταν από την Δαμασκηνιά  Βοΐου και εισήχθη με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας “Μποδοσάκειο” στις 11 Μαρτίου.

“Υπήρχε ένας συγκεκριμένος πυρήνας μετάδοσης, μας προβλημάτισε και προχωρήσαμε στη συγκεκριμένη απόφαση. Μια απόφαση την οποία δεν θέλουμε να ξαναπάρουμε, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να το  αντιληφθεί ο καθένας, ότι όταν νοσεί, όταν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που μπορεί να μεταφέρει τη νόσο, δε μετακινείται προς πάσα κατεύθυνση. Είναι ένα μέτρο το οποίο εάν χρειαστεί θα το εφαρμόσουμε και ίσως και σε μεγαλύτερη κλίμακα” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται πως από αύριο- σε πολλές περιπτώσεις και από σήμερα όπως αποφασίζει μεγάλη μερίδα καταστηματαρχών- αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Το μέτρο δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, στα φαρμακεία, σε ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας δηλαδή φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα, τα μίνι μάρκετ, το delivery, τα περίπτερα, τα πρατήρια καυσίμων και τις τράπεζες.

Επίσης, δεν αφορά σε υπηρεσίες ταχυμεταφορών (courier), ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο, σε συνεργεία αυτοκινήτων, σε pet shops και καταστήματα γεωργικών προϊόντων, και γενικότερα σε καταστήματα σχετιζόμενα με επισκευές, όπως οπτικών ειδών και κινητής τηλεφωνίας.

Επιπλέον στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για περιορισμό της διασποράς του ιού, όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό τίθενται υποχρεωτικά σε κατ΄ οίκον περιορισμό για διάστημα 14 ημερών. Στους παραβάτες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που ισχύουν για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Όλα αυτά τη στιγμή που έχουν απαγορευτεί τα ταξίδια από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια και την απαγόρευση τα ημερόπλοιων από την Τουρκία.

Σήμερα εντωμεταξύ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέπτεται το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που είναι και νοσοκομείο αναφοράς για το νέο κορωνοϊό. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Φυλάκιο στις Καστανιές.

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Η ανοδική πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζεται. Χθες ανακοινώθηκαν 21 επιπλέον κρούσματα, με το συνολικό αριθμό να ανεβαίνει στα 352. Αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς είναι ο αριθμός των κρουσμάτων με πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα, στα 51 από 44 την Κυριακή.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε το κύριο μήνυμα. Ότι είναι μια νόσος η οποία μπορεί να μας επηρεάσει όλους.  Πρέπει  όλοι να είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση της υγείας μας. Ακόμα περισσότερο αυτό αφορά τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες θα προσεγγίσουν ή θα προσεγγιστούν από τους επιστρέφοντες νεαρούς στην πατρίδα μας” σημείωσε από την πλευρά του ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφορικά με τους 4 νεκρούς που καταγράφει η χώρα μας από τον κορονοϊό και τους εννιά ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, ο Καθηγητής ανέφερε πως είναι νωρίς να πούμε κάτι ακόμα όσον αφορά θνητότητα στην πατρίδα μας. “Θεωρώ ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς, βλέπουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της επιδημίας, παρακολουθούμε, είμαστε από κοντά και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτές τις πληροφορίες περισσότερο αναλυτικά όταν θα τις έχουμε”.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Vicky.kourlibini@capital.gr