ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Πετρέλαιο: Καταρρέει το αμερικανικό αργό προς τα $11 με βουτιά 35%

capital.gr 20/4/2020

Σε χαμηλό 21 ετών υποχωρεί η τιμή του αμερικανικού αργού καθώς εξαπλώνεται ο φόβος ότι αρχίζουν να εξαντλούνται τα μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο και ενώ οι περικοπές στην παραγωγή δεν καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τη βουτιά στη ζήτηση.

Τα futures του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, παραδόσεως Μαΐου, υποχωρούν 35% στα 11,80 δολάρια το βαρέλι, με την τιμή να έχει ήδη χάσει το 1/5 της αξίας της την περασμένη εβδομάδα καθώς η συμφωνία του OPEC+ και άλλων παραγωγών απέτυχε να ανακουφίσει από το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση σε μια συντεθλιμμένη παγκόσμια οικονομία. Στα χαμηλά της ημέρας το συμβόλαιο κατρακύλησε μέχρι τα 11,04 δολ. που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1999.

Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει την Τρίτη, ωστόσο η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του Μαΐου διαπραγματεύεται με discount άνω των 10 δολ. σε σχέση με το συμβόλαιο του Ιουνίου που παραμένει πάνω από το επίπεδο των 23 δολ. 

Την ίδια στιγμή το Brent σημειώνει βουτιά 5% στα 26,75 δολ. το βαρέλι.

Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της  αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+ ωχριούν μπροστά σε αυτό το υπόβαθρο. Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες, σε μια ένδειξη του τι πρόκειται να ακολουθήσει για άλλες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη “ξεπαγώσει” μετά τον κορονοϊό.

Πρόσφτα εξάλλου του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.