ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Σε υψηλό τριών εβδομάδων και πάνω από τα $20 το αργό

capital.gr

Σε υψηλό τριών εβδομάδων και πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 20 δολ. το βαρέλι έκλεισε τη Δευτέρα το αργό με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι η υπερπροσφορά των προηγούμενων εβδομάδων έχει αρχίσει να μετριάζεται καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες και οι περισσότερες πολιτείες στις ΗΠΑ ξεκινούν και πάλι τις οικονομίες τους. 

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε 61 cents ή 3,1% και έκλεισε στα 20,39 δολ. το βαρέλι που αποτελεί το υψηλότερο κλείσιμο από τις 13 Απριλίου. Το συμβόλαιο συμπλήρωσε σήμερα τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. 

Παράλληλα, το Brent Ιουλίο πρόσθεσε 76 cents ή 2,9% και έκλεισε στα 27,20 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Την αισιοδοξία των επενδυτών πυροδότησε σήμερα η ανακοίνωση της εταιρείας παροχής δεδομένων Genscape ότι τα αποθέματα αργού στο Κάσινγκ της Οκλαχόμα, το βασικό σημείο αποθήκευσης των ΗΠΑ και σημείο παράδοσης των συμβολαίου του αμερικανικού WTI, αυξήθηκαν κατά μόλις 1,8 εκατ. βαρέλια.

Εάν τα κυβερνητικά στοιχεία επιβεβαιώσουν την εν λόγω μέτρηση, αυτή θα είναι η μικρότερη αύξηση από τα μέσα Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάποιες αρχικές προσπάθειες στις ΗΠΑ από αρκετές πολιτείες να επαννεκινήσουν τις οικονομίες τους μαζί με ανάλογες πρωτοβουλίες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα δώσουν μια τονωτική ώθηση στη ζήτηση που κατακρημνίστηκε το προηγούμενο διάστημα. 

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως πάνω από ένας χρόνος και πιθανώς ακόμα περισσότερο για να επιστρέψει η ζήτηση στα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία του κορονοϊού. 

Ακόμα και με την ανάκαμψη στη ζήτηση για καύσιμα, η αγορά θα χρειαστεί να απορροφήσει τα επιπλέον αποθέματα που δημιούργησε ο ΟΠΕΚ τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή του Οργανισμού εκτινάχθηκε το περισσότερο σε διάστημα σχεδόν 30 ετών τον Απρίλιο καθώς τα μέλη του ξεκίνησαν έναν πόλεμο τιμών, ενώ κράτησαν τις προμήθειες σε αυξημένα επίπεδα ακόμα και μετά την επίτευξη εκεχειρίας στα μέσα του μήνα.